Άμυνα & Διπλωματία

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί


Δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του νέου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών,  ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου οξύνει τα πνεύματα και προκαλεί. Αποκαλεί κομπλεξικούς τους Έλληνες, υποστηρίζοντας ότι  συνεχώς κατηγορούν και επιτίθενται στην Τουρκία. Η τουρκική διπλωματία συνεχίζει την επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, μετά τη στρατηγική συμφωνία που αυτή υπέγραψε με την Γαλλία, καταδεικνύοντας έτσι τον έκδηλο εκνευρισμό και την αμηχανία της. 

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως αυτές μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, έχουν ως εξής: «Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, ‘η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ.

Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις».

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπό αυτές τις συνθήκες, οι διερευνητικές συνομιλίες συγκεντρώνουν απειροελάχιστες πιθανότητες για την παραμικρή επιτυχία, που συνίσταται στη σύγκλιση απόψεων των δύο χώρων. Οι δύο χώρες, άλλωστε, έχουν τη δική τους ατζέντα στις συνομιλίες και ως εκ τούτου αγεφύρωτες διαφορές.

Η Ελλάδα συζητά μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, ενώ  η ατζέντα της Τουρκίας είναι πολύ πιο διευρυμένη, καθώς περιλαμβάνει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αποστρατικοποίηση των νησιών, μέχρι και την τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης