Η κλιματική κρίση επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας και είναι επιβεβλημένη η αναζήτηση δράσεων που θα περιορίσουν, στο βαθμό του δυνατού, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την ομιλία του στο πάνελ του συνεδρίου «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation?» του Economist Impact.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «το 10% των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα» και πρόσθεσε πως «οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν δυσμενέστατα τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά προκαλούν και σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία». Κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, «σε ένα πρόγραμμα ad hoc με την έγκριση της ΕΕ έχουν ήδη καταβληθεί περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για την αγροτική παραγωγή».
Η κλιματική κρίση επηρεάζει και το σύνολο της παραγωγής, σύμφωνα με τον υπουργό, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας της περασμένης χρονιάς, η παραγωγή σε φασόλια Πρεσπών, που είναι ένα ΠΟΠ προϊόν, μειώθηκε κατά 40%. Ανάλογες συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή ελαιολάδου, που είδαμε την τιμή του το 2023 να αυξάνεται κατά 613%, καθιστώντας το απαγορευτικό για μεγάλα κοινωνικά στρώματα».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει να γίνουν γρηγορότερα βήματα για την προσαρμογή της παραγωγής «στα νέα δεδομένα και να προχωρήσουμε σε νέες πρακτικές, είτε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, είτε υιοθετώντας νέες πρακτικές».
Μιλώντας για τα ελληνικά προϊόντα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι έχουν προστιθέμενη αξία και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ποιότητα και η υψηλή διατροφική αξία. Κάτι που φαίνεται και από τις εξαγωγές όπου το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων το 2023 ήταν πλεονασματικό κατά 452.610.528 ευρώ και τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών να αγγίζουν πλέον σε 3,2 δις ευρώ.
Μιλώντας για την ημέρα αγρότισσας που γιορτάζεται σήμερα, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «η μητέρα αγρότισσα, που είναι δεμένη με τη διαδικασία παραγωγής, που υπηρετεί διαφορετικούς ρόλους, είναι αυτή που στην πραγματικότητα κρατάει τη συνοχή ανάμεσα στην οικογένεια και την τοπική κοινωνία», συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια «με βάση τους αριθμούς, ανακτά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο με συμμετοχή στα σχέδια βελτίωσης, στα προγράμματα νέων αγροτών, με το ποσοστό να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο».
Σε αναφορά του για την είσοδο νέων στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά γενικά την Ευρώπη. Σημείωσε, δε, ότι δουλειά της πολιτείας είναι να διασφαλίσει τις συνθήκες για τους αγρότες που θέλουν να «μπουν» στον πρωτογενή τομέα, όπως η εκπαίδευση κ.α.
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος, με τόνωση της εξωστρέφειας, διευρύνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».
Για διπλή σχέση του πρωτογενούς τομέα με την κλιματική κρίση μίλησε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της GreenPeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, κατά την τοποθέτησή του. «Από τη μια η κλιματική κρίση μειώνει την παραγωγή, π.χ. σε φρούτα και λάδι και από την άλλη η γεωργία συμβάλει πολύ στην κλιματική αλλαγή» τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές, τονίζοντας ότι «τέσσερις εταιρίες ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας διατροφής από το χωράφι στο ράφι» και πως «28 μεγαλύτερες εταιρίες κρέατος και γαλακτοκομικών στον κόσμο εκπέμπουν περισσότερο μεθάνιο από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες ορυκτών καυσίμων».
Χαρακτήρισε τη βιοποικιλότητα ως την «καλύτερη άμυνα» απέναντι στην κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα πρέπει να βοηθηθούν για να μετασχηματιστούν.
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Γιάννης Γεωργακέλλος, δήλωσε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης και της οικονομίας», συμπληρώνοντας πως είναι «ευάλωτος στην κλιματική κρίση».
Ο κ. Γεωργακέλλος σημείωσε ότι «οι αγρότες δεν είναι απλά παραγωγοί αλλά και διαχειριστές των τοπικών οικοσυστημάτων», λέγοντας πως «βρίσκονται σε δύσκολη θέση και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις». Τέλος, χαρακτήρισε «κρίσιμο» να δοθούν κίνητρα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα «για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά παραγωγών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ