Πολιτική

Τσίπρας: Απαιτείται ομοψυχία για αντιμετώπιση του προσφυγικού


Αναλυτικά στοιχεία και τεκμηριωμένη συζήτηση στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

 Ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων και ευρεία συναίνεση στους χειρισμούς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, προσπαθεί να επιτύχει ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεδηλωμένη πρόθεση και επιθυμία όλων των πλευρών είναι να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής  γραμμής ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και να συνεργασθούν για την αποτροπή μεγαλύτερων προβλημάτων στο εσωτερικό.  

Επιδιώκοντας τεκμηριωμένη συζήτηση επί της πραγματικής κατάστασης, ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη των πολιτικών αρχηγών πλήρη φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό, που αφορούν τον αριθμό των προσφύγων, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής-καταγραφής-φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ένα μίνιμουμ συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα, ώστε η Αθήνα να προσέλθει πιο ενισχυμένη στη Σύνοδο της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων.  Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται αυτή τη στιγμή με με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και τη Συμφωνία για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Φάκελο με προτάσεις κατέθεσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων προτείνει η κατανομή να μην αφορά μόνο τις χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες «ασφαλείς» χώρες, που θα λάβουν διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.

Η κ. Γεννηματά προτείνει επίσης να ζητηθεί δέσμευση της Τουρκίας για υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και ευρωπαϊκό έλεγχο, να αναθεωρηθεί η συμφωνία  Δουβλίνο II, και να γινει διαχωρισμός των προσφύγων από τους μεταναστες, οι οποίοι να  επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

Δέκα προτάσεις κατέθεσε ο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Μεταξύ αυτών, ο διορισμός ενός υπερ-υπουργού για το Μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα 9 σημείων με τις προτάσεις του κόμματος του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα πολιτικά θέματα, όπως ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρόταση του κ. Λεβέντη τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Κατόπιν τούτου, ο κ. Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για το κοινό ανακοινωθέν.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις