Η Βουλή γίνεται το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της ΑΔΑΕ και την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τριήμερη συζήτηση που θα διεξαχθεί με βασικό θέμα τις παρακολουθήσεις-υποκλοπές, θα επεκταθεί σε όλα τα θέματα κυβερνητικής πολιτικής - από την οικονομία έως τις ατομικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου και θα αποτελέσει ένα πρώτο άτυπο debate κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και Μητσοτάκη-Τσίπρα.
Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- «η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή»
Καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε τα πορίσματα ερευνών της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές, με τα ονόματα υπουργών και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων που στα τηλέφωνα τους έγιναν "επισυνδέσεις" - ήταν δηλαδή υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Τι βρήκε η ΑΔΑΕ- Ποιοί παρακολουθούνταν
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:
«Να σας λύσω την απορία για το περιεχόμενο του φακέλου που κρατούσα στα χέρια μου όταν βγήκα χθες από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.
Ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα των ελέγχων που ζήτησα να γίνουν. Περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης.
Τον Δεκέμβριο ζήτησα γραπτώς από την ΑΔΑΕ να διενεργήσει έλεγχο ώστε να αποδειχθεί εάν είχαν επισυνδεθεί από την ΕΥΠ ο Κωστής Χατζηδάκης (όταν ήταν υπουργός Ενέργειας), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος και τα στελέχη του τμήματος εξοπλιστικών του υπουργείου κύριοι Λάγιος και Αλεξόπουλος.
Η απάντηση ήταν έξι στα έξι: Σε όλους βρέθηκαν επισυνδέσεις. Κι έτσι έχουμε επισήμως παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ δέκα προσώπων, μαζί με τους κυρίους Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Κύρτσο και Τέλλογλου.
Για τον κ. Χατζηδάκη οι παρακολουθήσεις έγιναν στο διάστημα Νοέμβριος 2020 - Μάιος 2021, δηλαδή επί οκτώ συνεχόμενους μήνες. Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου υπέγραφε ανά δύο μήνες εντολές.
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οι παρακολουθήσεις έγιναν από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022. Δηλαδή η κ. Βλάχου υπέγραψε δεκάδες εντολές.
Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επέβαλε να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής ασφάλειας και ο τότε υπουργός Ενέργειας; Ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία; Τότε γιατί έμειναν στη θέση τους;
Η κ. Βλάχου ήταν κι αυτή μέρος του “ρυπαρού δικτύου” που μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Αν ναι, γιατί βρίσκεται ακόμα στη θέση της αφού κάνει κατάχρηση εξουσίας; Έχω ζητήσει επισήμως από τον Νοέμβριο την απομάκρυνσή της. Φυσικά την προστατεύει ο κ. Μητσοτάκης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας».
«Για την πατρίδα, την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους πολίτες, έρχεται κάποτε μια κρίσιμη ώρα, που καλούνται να πάρουν μια σαφή θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια τέτοια στιγμή βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι «κανείς και καμιά δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια, γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους, αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».
Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε "στόχους" κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».
Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, «ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή». Τόνισε πως «όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».