Πολιτική

Τσίπρας: Οι 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ


"Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί την προοπτική της ανατροπής και έχει εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στη ΝΔ"

Τις στρατηγικές προτεραιότητες και ιεραρχήσεις για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ότι «σκοπίμως άφησε το ΕΣΥ να διαλύεται προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση κ.λπ.)

2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ' οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.)

3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων

4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα

5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Δικτύωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα και τη στροφή στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας.

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).

7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή κ.λπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων κράτους και κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.

8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας

9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας - Υγειονομικό Ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες- νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές

10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητα τους

11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία

12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης.

«Συνειδητή επιλογή της ΝΔ η διάλυση του ΕΣΥ»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά υποστηρίζοντας ότι «οι τρεις θάνατοι συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν το ΕΚΑΒ λειτουργούσε αποτελεσματικά και κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ. Το γεγονός δηλαδή ότι η ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει. Και αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή. Η ΝΔ αποφάσισε να μην αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για το ΕΣΥ. Αυτό οφείλεται στο σχέδιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. Ένα σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του την προηγούμενη τετραετία, γιατί η πανδημία ανέστειλε την υλοποίησή του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 25ης του Ιούνη».

«Ο κ. Πνευματικός φανέρωσε μέρος του σχεδίου»

Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού που φανέρωσε, όπως είπε, «άθελά του μέρος του σχεδίου: Τη μετατροπή των νοσοκομείων της χώρας σε ΝΠΙΔ. Το κλείσιμο δημόσιων δομών. Την περεταίρω μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Ακόμη και τη διαλογή ασθενών. Ανατριχιάσαμε μια και καλή με τις δηλώσεις Πνευματικού. Που μίλησε για ανάλυση κόστους - οφέλους σε ό,τι αφορά τις ιατρικές πράξεις που επιχειρούμε. Από την οποία θα προκύπτει πότε τραβάμε την κόκκινη γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αυτό είναι το ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για την υγεία.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της πανδημίας, «άφησε να μετατραπεί το ΕΣΥ σε σύστημα της μίας νόσου, χωρίς μάλιστα επαρκή στήριξη σε προσωπικό και υποδομές, με προφανή στόχο να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και ιδιαίτερα κάποια μεγάλα συμφέροντα της ιατρικής - νοσοκομειακής αγοράς».

«Η μεγάλη αντιμεταρρύθμιση από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Παρουσίασε με μελανά χρώματα το ΕΣΥ στη μετά covid εποχή: «Μειωμένο μόνιμο προσωπικό κατά τουλάχιστον 6.500 χιλιάδες σε σχέση με το 2019, απαξιωμένες υποδομές, εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, αδυναμία προσέλκυσης νέων εργαζομένων, πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η αναλογία τακτικού και έκτακτου προσωπικού ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας προσεγγίζει ποσοστά της τάξης του 50-50. Ένας τακτικός για έναν έκτακτο».

Σημείωσε ότι «αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας η μεγάλη αντιμεταρρύθμιση ξεκίνησε» και εξήγησε: «'Αρχισε η μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καταργήθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληστη των γιατρών του ΕΣΥ, διαμορφώθηκαν οι θεσμικοί όροι για την εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων στο σύστημα υγείας. Και μόλις σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ζητήσει συγγνώμη για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του μας ξεφούρνισε ότι θα επιλύσει δήθεν το πρόβλημα του ΕΚΑΒ, με μισθωμένα ιδιωτικά ελικόπτερα από το εξωτερικό. Να λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ: Πρώτα απαξιώνουμε και μετά αρχίζουμε να μοιράζουμε εργολαβίες. Αυτό λοιπόν που κρίνεται μεταξύ άλλων στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι απλώς το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η ίδια του η ύπαρξη».

«Θα κερδίσουμε τη μάχη για το ΕΣΥ»

Έκανε αναδρομή και υποστήριξε ότι στη δική του διακυβέρνηση αν και οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες λόγω της μνημονιακής εποπτείας:

-Καταργήσαμε το πεντάευρω

-Εξασφαλίσαμε την πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ρύθμιση που η ΝΔ περιόρισε αφήνοντας τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς φαρμακευτική κάλυψη από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥ γιατρούς.

-Προσλάβαμε 19.000 νέο προσωπικό, παρά τα μνημόνια, και εκκινήσαμε τις διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων.

-Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά των νοσοκομείων τα οποία παραδώσαμε για πρώτη φορά με πραγματικό πλεόνασμα, ενώ σήμερα το τρέχον έλλειμμά τους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

-Ενισχύσαμε τις υποδομές των νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα και ξεκινήσαμε την μεγάλη μεταρρύθμιση για να αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ίδρυση 127 ΤΟΜΥ».

Έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Δυστυχώς η πορεία αυτή αναστράφηκε την τελευταία τετραετία. Όμως είμαι βαθύτατα πεπεισμένος όχι μόνο ότι πρέπει να δώσουμε την μάχη για το ΕΣΥ αλλά και ότι μπορούμε να την κερδίσουμε».

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί την προοπτική της ανατροπής και έχει εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στη ΝΔ

Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου έβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κανάλι TRT κα κάλεσε όλους του προοδευτικούς πολίτες που δεν θέλουν την παντοδυναμία μίας ανεξέλεγκτης κυβέρνησης να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε τις δυσκολίες μετά την ήττα της 25ης Μαίου και πρόσθεσε: «…Αλλά εμείς είμαστε το κόμμα που διεκδικεί την προοπτική της ανατροπής, την προοπτική της νίκης. Δεν το διεκδικεί κανένας άλλος, δυο δυνάμεις αντιπαρατίθενται». Ακολούθως απευθύνθηκε σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες «που συνειδητοποιούν ότι είναι αρνητικό για την κοινωνία, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, για την υγεία της Δημοκρατίας να έχουμε μια ανεξέλεγκτη Δεξιά διακυβέρνηση στον τόπο με τα χαρακτηριστικά που έδειξε την προηγούμενη τετραετία: με την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μια λογική αδιαφορίας για τους εργαζόμενους, για τη μεσαία τάξη και ενίσχυσης των πλούσιων στρωμάτων των ισχυρών. Όποιος αυτό το συνειδητοποιεί, οφείλει να αναλάβει και την ευθύνη του και καλούμε όλους αυτούς τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 του Ιούνη».

Κάνοντας απολογισμό της απλής αναλογικής ανέφερε: Η ΝΔ όχι μόνο δεν απώλεσε δυνάμεις από την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, έφτασε στο ταβάνι της, κατά την εκτίμησή μου. Και κατακερματίστηκε η ψήφος των προοδευτικών δυνάμεων, πράγμα το οποίο δημιούργησε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως οι εκλογές είναι με ενισχυμένη αναλογική και βεβαίως ας αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του γι' αυτό. Διότι όταν έχεις δυνάμεις οι οποίες, όπως για παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα, για δεκαετίες μιλούσαν και διεκδικούσαν την απλή αναλογική, αλλά όταν ήρθε η απλή αναλογική ουσιαστικά την απαξιώσαν και είπαν ‘δεν μας ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, μας ενδιαφέρει το δικό μας το χωράφι και όχι η χώρα. Να πάρουμε ένα ποσοστό από 6-7%, αυτό μας ενδιαφέρει'. Τώρα νομίζω ότι όλοι θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες».

«Σχέδιο Μητσοτάκη ο κατακερματισμός των προοδευτικών ψηφοφόρων»

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στόχο των επόμενων εκλογών ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, θα κοιτάει μονάχα την προοπτική της νίκης και της πάλης απέναντι στη Δεξιά. Δεν με απασχολεί ούτε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ο κ. Κουτσούμπας, με απασχολεί το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ. Και αυτό το οποίο με απασχολεί κυρίως είναι πώς θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Δεν θα γίνουμε ποτέ, σας το υπογράφω, κόμμα διαμαρτυρίας, δεν θα γίνουμε ποτέ κόμμα-συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν θέλω να πω ότι πετάω στα σύννεφα, ξέρω ότι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε πλήρως τον συσχετισμό και να βγούμε πρώτοι στην κάλπη της 26ης του Ιούνη. Αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας παλεύοντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να το πετύχουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο κατακερματισμός των προοδευτικών αντιδεξιών ψηφοφόρων σε πολλά μικρότερα κόμματα είναι το σχέδιο Μητσοτάκη αυτή την ώρα. Είναι το σχέδιο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχουμε την επόμενη μέρα μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο, που δεν υπήρχε στις 21 του Μάη».

«Η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη για την υγεία»

Αναφέρθηκε στα θέματα υγείας λέγοντας ότι ο Σπύρος Πνευματικός αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ και θύμισε τι πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρότεινε πιλοτικά σε πρώτη φάση τη δυνατότητα δημιουργίας ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού για τρία μεγάλα νοσοκομεία. Τρία μεγάλα νοσοκομεία να σταματήσουν να είναι δημόσια. Τι έλεγε ο κ. Πνευματικός ένα μήνα πριν σε δημόσια τοποθέτησή του; Ότι η Υγεία κοστίζει πάρα πολύ ακριβά, δεν μπορεί το δημόσιο να αντεπεξέλθει. 'Αρα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία μας Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να φέρουμε managers και CEO να τα διοικούν και το Δημόσιο, αν δεν μπορεί, να κλείσει δομές. Και βεβαίως πήγε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας "διαλογή ασθενών"».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους «απανωτούς θανάτους συνανθρώπων μας επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει με ασθενοφόρο. Αυτό συνέβη διότι αυτά τα χρόνια είχαμε 560 αποχωρήσεις από το ΕΚΑΒ διασωστών και δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη. Αντιθέτως επί των ημερών μας παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε μνημόνια, κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις. 'Αρα δεν είναι ότι δεν υπήρχαν οι πόροι ή η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι η αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Προσέλαβε 1.000 αστυνομικούς στην πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά δεν προσέλαβε 600-700 διασώστες για να ενισχύσει το ΕΚΑΒ.

»Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει. Τον Δεκέμβριο του '19 υπήρχαν 108.000 εργαζόμενοι υπηρετούντες στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, συμβασιούχοι και μόνιμοι). Και τον Δεκέμβριο του 2022, πριν από έξι μήνες, είχαμε 84.000. Μιλάμε για μια δραματική μείωση, παρά το γεγονός ότι περάσαμε και πανδημία και θα έπρεπε όλοι να έχουμε καταλάβει ότι είναι ηθική μας υποχρέωση να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Αυτό είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, είναι προγραμματική της θέση. Δεν τη φανερώνει, αλλά είναι προγραμματική της θέση.

Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι ένα από τα κρίσιμα διακυβεύματα της κάλπης είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι τι ΕΣΥ θέλουμε, είναι πώς το κράτος θα παρέμβει για να ενισχύσει ή να μην ενισχύσει το ΕΣΥ. Και ένα τελευταίο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ένα ισχυρό ΕΣΥ; Γιατί πιστεύει ότι ακόμη και στην Υγεία έχει μεγαλύτερο ρόλο και χώρο, και πρέπει να έχει, η αγορά. Δηλαδή οι ιδιώτες. Οι ιδιωτικές δαπάνες στην Υγεία στη χώρα μας είναι 35%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια πίτα για κερδοσκοπία και επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Δεν λένε το ίδιο Λινού και Πνευματικός»

Απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι «το ίδιο με τον κ. Πνευματικό είχε πει και η κ. Λινού»: «Δεν λέει καθόλου το ίδιο. Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είναι ζήτημα κόστους και οφέλους. Η κ. Λινού κάνει μια προσέγγιση ανθρώπινη και τι λέει; Λέει ότι αν υπάρχει ένας δικός μας άνθρωπος ο οποίος είναι στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, όχι να μην πάρει θεραπεία, όχι να μην του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει όσο περισσότερο προσδόκιμο ζωής, αλλά να έχει τη δυνατότητα να ζήσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, με αξιοπρέπεια. Να είναι στο σπίτι του, να παίρνει θεραπεία στο σπίτι του. Αυτό είναι η ανθρώπινη προσέγγιση. 'Αλλο αυτό και άλλο η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία τα δημόσια και μόνο στα δημόσια, όπως είπε ο κ. Πνευματικός. Και μόνο που έψαξε ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας μια συνέντευξη της κ. Λινού επτά χρόνια πριν για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις ότι είπε το ίδιο, αποδεικνύει ότι έχουμε απέναντί μας ένα τελικά αδίστακτο επικοινωνιακό μηχανισμό, που λειτουργεί με όρους Τραμπισμού. Όπως οι Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που κάνουν το άσπρο μαύρο, έχουν μια παντοδυναμία ως καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης για να μεταδίδουν ως αλήθεια το μεγαλύτερο ψέμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε όλοι ίδιοι».

«Πρόγραμμα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης»

Ακολούθως απάντησε στις αιτιάσεις για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης: «Εμείς ερχόμαστε με ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Πρώτα απ' όλα με μείωση φόρων και μάλιστα του πιο ισχυρού φόρου που σήμερα λεηλατεί το εισόδημα. Ποιος είναι αυτός; Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό που έχει ανέβει -στο 10-15% έφτασε κάποια στιγμή-, και έχεις διπλασιασμό και τριπλασιασμό του κόστους στο καλάθι της νοικοκυράς, τότε διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνεις χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής, παραμένοντας ο ίδιος. Αυτό έχει συμβεί στη χώρα μας. Τους τελευταίους δεκαέξι μήνες έχει πληρώσει παραπάνω ο καταναλωτής 6 δισ. ευρώ. Αυτά λένε οι αριθμοί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλλει 6 δισ. περισσότερους φόρους από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ τους τελευταίους δεκαέξι μήνες. Γιατί η Ελλάδα δεν μείωσε και όλοι οι άλλοι μείωσαν; Γιατί ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να λεηλατήσει αυτά τα 6 δισ. για να τα δίνει κάποια από αυτά στοχευμένες επιδοτήσεις, για να διατηρούν υψηλά τις τιμές τα καρτέλ της ενέργειας στην ενέργεια, της διύλισης στα διυλιστήρια και της εφοδιαστικής αλυσίδας στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, αυτά τα χρήματα από τις επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στους πολίτες, πηγαίνουν στα καρτέλ για να διατηρούν υψηλά τις τιμές τους».

Συνολικότερα ανέφερε: «Χωρίς μείωση του ΦΠΑ, χωρίς μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς ελέγχους σημαντικούς στην αγορά ώστε αυτή η μείωση να περάσει και στις τιμές, χωρίς πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και χωρίς συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους σε αυτά τα καρτέλ, δεν θα πέσουν οι τιμές. Και αν δεν πέσουν οι τιμές, είναι δυσοίωνο το μέλλον για κάθε νοικοκυριό, για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Το ζήτημα για εμάς είναι να πέσουν οι τιμές και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι μισθοί. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Κοστολόγηση προγραμμάτων

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων απάντησε: «Περιέφερε ένα παλιόχαρτο ο κ. Σκέρτσος το οποίο το είχε βγάλει από τον υπολογιστή του και έλεγε ότι είναι απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου. Δεν υπήρξε καμία κοστολόγηση κανενός επίσημου φορέα και δεν θα μπορούσε, άλλωστε. Είπαμε λοιπόν: Πάμε μαζί να κοστολογήσουμε, αλλά έλα και να κουβεντιάσουμε δημόσια. Γιατί δεν έρχεται σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση; Να μάθει ο ελληνικός λαός όχι μόνο πόσο κοστίζει, αλλά και τι προτείνει ο καθένας.

Εμείς έχουμε απόλυτη επίγνωση του κόστους για το κάθε ευρώ και το τελευταίο ευρώ. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να κοστολογηθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν έρχεται να κουβεντιάσουμε; Όχι τόσο γιατί φοβάται ότι το δικό μας είναι απολύτως κοστολογημένο και ορθά κοστολογημένο και λέει ψέματα για το δικό μας πρόγραμμα, αλλά γιατί φοβάται για το δικό του πρόγραμμα. Διότι το δικό του πρόγραμμα είναι μια απάτη. Κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέτει Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η απελθούσα, κατάθεσε το Μεσοπρόθεσμο δυο μήνες πριν.

Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν, που είναι η αλήθεια της πολιτικής της, είναι αυτή που θα κάνει, είναι αυτό που έχει δώσει στους θεσμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες. 'Αρα η Νέα Δημοκρατία λέει πράγματα που δεν θα κάνει, που δεν έχει σκοπό να κάνει και κρύβει πράγματα όπως αυτά για την Υγεία, που έχει σκοπό να κάνει, αλλά δεν τα λέει».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα