Οικονομία

Βαθαίνει ο αποπληθωρισμός στην Κίνα - Σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών οι τιμές παραγωγού


Η κινεζική οικονομία δείχνει να βυθίζεται ακόμη περισσότερο σε αποπληθωριμό, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 μηνών τον Μάιο, την ώρα που και ο πληθωρισμός καταναλωτή (CPI) παραμένει αρνητικός. Οι εντεινόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, ο παρατεταμένος «πάγος» στην αγορά ακινήτων και η υποτονική κατανάλωση εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας, ο PPI κατέγραψε πτώση 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, επιδεινούμενος από το -2,7% του Απριλίου και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για -3,2%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2022.

Η πτώση των τιμών παραγωγού αντανακλά τη μείωση της ζήτησης σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους και το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πόλεμο τιμών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος έχει οδηγήσει σε επιθετικές εκπτώσεις από πολλές εταιρείες.

Στασιμότητα και στις τιμές καταναλωτή

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) μειώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, ίδιο ποσοστό με τον Απρίλιο και ελαφρώς καλύτερο από την πρόβλεψη για -0,2%. Σε μηνιαία βάση, ο CPI υποχώρησε κατά 0,2%, έναντι ανόδου 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αν και ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και καυσίμων, αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση, από 0,5% τον Απρίλιο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η τάση είναι εύθραυστη.

Παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Πεκίνο, η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική. Οι λιανικές πωλήσεις επιβραδύνθηκαν, με τους καταναλωτές να παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας και αδύναμης ανάκαμψης στις τιμές κατοικιών.

Η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας, εν μέσω συνεχιζόμενων δασμών από τις ΗΠΑ, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη υπηρεσιακή ανάπτυξη, ενώ οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που ξεκινούν σήμερα στο Λονδίνο.

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ φάνηκε να διαμορφώνει προσωρινές συνθήκες αποκλιμάκωσης, ωστόσο τα βασικά ζητήματα, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, παραμένουν ανοιχτά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα