Μετά την απορριπτική απάντηση Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για συνεκμετάλλευση των ορυκτών της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που δίνουν οι ΗΠΑ στην εμπόλεμη χώρα, η αμερικανική κυβέρνηση επανέρχεται με νέα πρόταση.
Η πρώτη πρόταση θεωρήθηκε "ληστρική" από τους Ουκρανούς και η Ουάσιγκτον εκπόνησε ένα νέο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει περισσότερο "δίκαιο" για τις δύο χώρες.
Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί οτι η χρηματική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 500 δισ. δολλάρια και ζήτησε να δοθούν στις ΗΠΑ ουκρανικά κοιτάσματα ανάλογης αξίας. Ο Ζελένσκι διαφώνησε ως προς το ποσό και απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν μπορεί "να πουλήσει τη χώρα του"..
Ακολούθησαν αλλαγή στάσης και επικριτικές δηλώσεις από πλευράς Τράμπ, που αποκάλεσε τον Ζελένσκι "δικτάτορα" και του ζήτησε να συναινέσει για τον τερματισμό του πολέμου.
Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, συνεργάτες του Ζελένσκι τον ενθάρρυναν να υπογράψει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον ορυκτό πλούτο, για να εξασφαλίσει στήριξη από την Ουάσιγκτον..
"Υπήρξε σημαντική βελτίωση στο πρόσφατο σχέδιο και είναι σύμφωνο με την ουκρανική νομοθεσία", δήλωσε αξιωματούχος στο Κίεβο.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο Ζελένσκι πρέπει να "επιστρέψει στο τραπέζι" για το θέμα των ορυκτών. "Πρόκειται για διαπραγμάτευση. Η Ουκρανία θέλει να διαπραγματευτεί για τα ορυκτά, οπότε το συζητάμε", είπε.
Η Ουκρανία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.