Παρεμβάσεις στο εξωδικαστικό μηχανισμό σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία με σκοπό να βελτιωθεί περαιτέρω ο μηχανισμός που θα αποτελέσει για πολλούς πολίτες την «σανίδα σωτηρίας»για την επιβίωσή τους.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν στη ρύθμιση χρεών προς την εφορία έως 20.000 ευρώ και σε όσους οφειλέτες διαθέτουν χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, αλλά οι φορολογικές τους οφειλές αντιστοιχούν στο 85% των συνολικών τους χρεών.
Μεταξύ άλλων, αυτό που εξετάζεται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι το καθολικό κούρεμα των προσαυξήσεων των φορολογικών οφειλών και η μείωση του κεφαλαίου, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων και οι υποχρεώσεις προς μικρούς πιστωτές της επιχείρησης. Έως σήμερα εκτός διαδικασίας τίθεται μια επιχείρηση στην οποία οι απαιτήσεις ενός πιστωτή (τράπεζες, εφορία, Ταμεία, δήμοι κ.λπ.) της υπερβαίνουν το 85% των συνολικών απαιτήσεων του οφειλέτη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα 1,6 εκατομμύριο πολίτες έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές τους προς την εφορία, με το ποσοστό αυτών συνεχώς να αυξάνεται.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος έκανε ‘’πρεμιέρα’’ στις 3 Αυγούστου, μπορεί να υπαχθεί ο οφειλέτης υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι το τέλος του 2018, όπως επίσης και οι πιστωτές μπορούν να κινήσουν την διαδικασία, κοινοποιώντας στον οφειλέτη πρόσκληση να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου