Όπως κάθε μεγάλη κόντρα, αυτή ξεκίνησε με δύο ισχυρούς άνδρες, που αρχικά συνεργάστηκαν και αλληλοϋποστηρίζονταν, μέχρι που το «ειδύλλιο» έληξε απότομα. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα με συγκαλυμμένες αιχμές, που τελικά εκτοξεύτηκαν στη σκηνή με μια μεγαλοπρεπή δικαστική διαμάχη. Όχι, δεν μιλάμε για την αντιπαράθεση των ράπερς Ντρέικ και Κέντρικ Λαμάρ, αλλά για τη σύγκρουση του Ίλον Μασκ με τον Σαμ Άλτμαν. Μια μάχη εγωισμών, εξουσίας και τεχνολογικής κυριαρχίας.
Και αν αυτό σας φαίνεται κάπως αστείο, γελάστε τώρα, γιατί αργότερα ίσως κλάψετε. Διότι η "βεντέτα" αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης - και κατ’ επέκταση, το μέλλον όλων μας.
Από την OpenAI στην ανοιχτή σύγκρουση
Η ιστορία ξεκινά το 2015, όταν οι δύο άνδρες ίδρυσαν από κοινού την OpenAI: Ο Άλτμαν ως νεαρός επιχειρηματίας που θύμιζε τον ανερχόμενο Κέντρικ που άνοιγε τις συναυλίες του Ντρέικ. Το 2018, ο Μασκ αποχώρησε από τον (τότε μη κερδοσκοπικό) οργανισμό λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων με τη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της Tesla, αφήνοντας τον Άλτμαν να πάρει τα ηνία.
Το 2019, η OpenAI δημιούργησε μια περίεργη υβριδική δομή, με ένα κερδοσκοπικό σκέλος υπό την εποπτεία του μη κερδοσκοπικού διοικητικού συμβουλίου. Ο Άλτμαν και οι συνεργάτες του υποστήριξαν πως αυτό ήταν απαραίτητο για να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα, ενώ οι επικριτές μίλησαν για εγκατάλειψη της αρχικής αποστολής.
Ο Μασκ, πάντα λαλίστατος, έριξε το πρώτο δημόσιο «καρφί» το 2023, στο αποκορύφωμα της μανίας του ChatGPT:
Η OpenAI δημιουργήθηκε ως ανοιχτού κώδικα, μη κερδοσκοπική εταιρεία για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Google, αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε μια κλειστού κώδικα, μεγιστοποιημένης κερδοφορίας εταιρεία, υπό τον έλεγχο της Microsoft. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου
Το νομικό δράμα ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα, όταν ο Μασκ μήνυσε την OpenAI, απέσυρε την αγωγή μετά τη διαρροή κάποιων email και την επανέφερε το καλοκαίρι, αυτή τη φορά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, κατηγορώντας την εταιρεία για απάτη και παραβίαση συμβολαίου.
Η απόπειρα εξαγοράς των $97,4 δισ. και η πολιτική διάσταση
Η σύγκρουση κορυφώθηκε όταν ο Μασκ προσπάθησε να εξαγοράσει την OpenAI με μια προσφορά $97,4 δισ. μαζί με άλλους επενδυτές που "στρατολόγησε" και να αναλάβει τον έλεγχο του οργανισμού. Στην κίνηση αυτή συμμετέχει και ο ισχυρός παράγοντας του Χόλιγουντ, Άρι Εμάνουελ που έχει αποκαλέσει τον Άλτμαν «απατεώνα» και στηρίζει πλήρως τον Μασκ.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ και οι δύο δισεκατομμυριούχοι τοποθετούνται στρατηγικά κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μασκ, από τη μία, έχει πλησιάσει την πολιτική σκηνή των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο Άλτμαν απολαμβάνει τη στήριξη του επενδυτικού κολοσσού SoftBank, ο οποίος προωθεί το project Stargate - μια επένδυση $500 δισ. για την OpenAI και άλλες εταιρείες AI.
Όταν ο Μασκ χλεύασε την ανακοίνωση λέγοντας «δεν έχουν πραγματικά αυτά τα χρήματα», η κόντρα πήρε μια καθαρά πολιτική διάσταση.
Ποιος είναι ποιος στην τεχνολογική αρένα;
Ο Μασκ έχει αμύθητη περιουσία ($400 δισ. σε εκτιμώμενο πλούτο) και έλεγχο σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο (X). O Άλτμαν, από την άλλη, έχει κάτι που ο Μασκ θέλει απεγνωσμένα: επιρροή.
Σε λίγα χρόνια, οι AI πλατφόρμες θα σκέφτονται για εμάς, θα λειτουργούν στα apps που χρησιμοποιούμε, θα επηρεάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και ίσως γίνουν ακόμη και οι προσωπικοί μας βοηθοί. Όποιος ελέγχει αυτή την τεχνολογία, δεν θα ελέγχει απλώς μια εταιρεία, θα ελέγχει την καθημερινότητά μας. Και αυτή τη στιγμή, ο Άλτμαν φαίνεται να κρατάει τα χαρτιά που θα καθορίσουν αυτό το μέλλον.
Ο Μασκ προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο ή, τουλάχιστον, να δυσκολέψει τον Άλτμαν να μετατρέψει την OpenAI σε μια πλήρως κερδοσκοπική εταιρεία. Μέχρι στιγμής, όμως, ο Άλτμαν δεν έχει τσιμπήσει το δόλωμα. Στην τελευταία του «απάντηση» στο X, ο Άλτμαν χλεύασε την προσφορά του Μασκ, λέγοντας:
Όχι ευχαριστώ, αλλά μπορούμε να αγοράσουμε το Twitter για $9,74 δισ. αν θέλεις
Και αν νομίζετε πως η κόντρα δεν θα φτάσει ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, δεν θα βάζαμε και στοίχημα…
Ποιος πρέπει να έχει τον έλεγχο της OpenAI;
Αυτό εξαρτάται από το ποιον θεωρούμε λιγότερο επικίνδυνο.
Από τη μία, έχουμε τον Μασκ, που έχει μετατρέψει το Χ / Twitter (και ίσως σύντομα την κυβέρνηση) σε προσωπικό του πεδίο πειραματισμών.
Από την άλλη, έχουμε τον Άλτμαν, ο οποίος προωθεί την πλήρη απελευθέρωση της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς περιορισμούς.
Όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της διαμάχης, ένα είναι βέβαιο: δεν μιλάμε απλώς για μια σύγκρουση δισεκατομμυριούχων, αλλά για μια μάχη που θα καθορίσει το μέλλον της τεχνολογίας- και το δικό μας.