"Εμείς πάμε στη σύνοδο με τη λογική της συνεργασίας με την Τουρκία και εργαζόμαστε ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία", επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.
Αυτό που επιδιώκουμε, είναι μια καλή συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να έχει και το επίπεδο της οικονομικής ενίσχυσης και της Ελλάδας και της Τουρκίας και της Ιταλίας. Το να επενδύει κάποιος στο πρόβλημα και να ζητάει υπερβολικά χρήματα, που δεν πρόκειται να πάρει, από την άποψη των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς διπλωματίας αποδεικνύεται κουτό, δεν είναι αποτελεσματικό, σχολίασε. "Θέλουμε μια καλή συμφωνία, η οποία λύνει το πρόβλημα, είναι αποτελεσματική, είναι πολύ καλύτερη από μια μη συμφωνία", πρόσθεσε.
Για το θέμα επανεισδοχής προσφύγων - μεταναστών από το έδαφος της ΠΓΔΜ ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι "θα ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο". Κατέστησε δε σαφές, ότι "οτιδήποτε άλλο από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της συνθήκης της Γενεύης είναι παράνομο. Μην θεωρηθεί ότι όποιοι βρίσκονται στην ΠΓΔΜ μπορούν κατά βούληση να περάσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ - και εννοώ και την Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το κείμενο που διανεμήθηκε από αγνώστους και οδήγησε πρόσφυγες - μετανάστες στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι "πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται μια οργανωμένη προσπάθεια που παίζει ανάμεσα στο επίπεδο του ανεύθυνου μέχρι το εγκληματικό".
Ο Δημήτρης Βίτσας παρατήρησε ότι "η συζήτηση περί Τούρκου παρατηρητή στα νησιά και περί Έλληνα παρατηρητή στα τουρκικά παράλια είναι μια συζήτηση για το φαίνεσθαι. "Η διεθνής πρακτική είναι, όπως είπε, πως όταν μεταφέρονται άνθρωποι από τον έναν τόπο στον άλλο, με νόμιμο τρόπο, στη βάση συμφωνίας, με ένα τρόπο πρέπει να ελέγχεται", πρόσθεσε…
Τέλος, για το ζήτημα του ελέγχου των συνόρων τόνισε ότι "τα δικά μας τα σχέδια αποτροπής έχουν συγκεκριμένη λογική και με αυτό τον τρόπο λειτουργούμε".