Το μεγαλύτερο φορολογικό πρόστιμο από την εποχή που οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε «ξεσκονίζουν» τις υπόθεσεις των μεγάλων κολοσσών επιβλήθη στην Apple η οποία καλείται να πληρώσει 13 δισ ευρώ συν τόκους μετά από σχετική απόφαση της Κομισιόν.
Όπως αναφέρεται η εταιρία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση του πλανήτη επωφελήθηκε μιας ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στην Ιρλανδία και με αυτό τον τρόπο απέκτησε μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπολοιπους ανταγωνιστές του κλάδου και όχι μόνο. Η Ιρλανδία από την πλευρά της επιμένει πως η Apple πλήρωσε όλους τους φόρους που της αναλογούσαν και αρνείται ότι της παρείχε "ευνοϊκή μεταχείριση". Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως θα ζητήσει υπουργική έγκριση προκειμένου να ασκήσει έφεση για την απόφαση της Κομισιόν. Έφεση ετοιμάζει και η Apple, η οποία θεωρεί πως η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα.
«Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φοροαπαλλαγές σε επιλεγμένες εταιρείες –είναι παράνομο υπό τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Η έρευνα της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία χορήγησε παράνομες φοροελαφρύνσεις στην Apple, που έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις σε διάστημα πολλών ετών. Μάλιστα, αυτή η διακριτική μεταχείριση επέτρεψε στην Apple να πληρώσει εταιρικό φόρο 1% επί των ευρωπαϊκών κερδών της το 2003, ο οποίος μειώθηκε στο 0,005% το 2014», ανέφερε η επίτροπος Margrethe Vestager.
Οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν την χρηματοδοτική στήριξη (κρατική ενίσχυση) επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ υπό διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων. Εξαιρέσεις υπάρχουν, μεταξύ των οποίων η κρατική ενίσχυση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια τέτοια αμφιλεγόμενη κρατική ενίσχυση είναι το καθεστώς φορολόγησης που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία, όπου είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη χώρα απασχολώντας 5.500 ανθρώπους.
Προσυνεδριακά η μετοχή της Apple υποχωρεί για την ώρα κατά 1,6% στο άκουσμα της είδησης.