Διεθνή

Βουλγαρία: Έκθεση για την φυγάδευση των Εβραίων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Έκθεση ντοκουμέντων με αφορμή την 80η επέτειο της διάσωσης των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε στη βουλγαρική πρεσβεία στο Λονδίνο, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Λονδίνο Μαρίν Ράικοφ την Τρίτη στο BTA. Η έκθεση με τίτλο «Let My People Go» τιμά τη διάσωση Εβραίων που ήταν αλλοδαποί (μη Βούλγαροι) πολίτες, αλλά χρησιμοποίησαν την λεγόμενη βουλγαρική οδό διαφυγής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πολλά από τα έγγραφα που εκτίθενται προέρχονται από αρχεία στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και το Ισραήλ, και είναι η πρώτη φορά που φτάνουν στο κοινό. Σύμφωνα με το ΒΤΑ, δεκάδες πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ και χωρών των δυτικών Βαλκανίων, διπλωμάτες, δημόσια πρόσωπα και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού στο Λονδίνο έμαθαν για τα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα και σχολίασαν με ενδιαφέρον τον ρόλο των βουλγαρικών κυβερνητικών θεσμών και τη χρήση διπλωματικών τηλεγραφημάτων, θεωρήσεων διέλευσης, διαβατηρίων Νάνσεν και πλοίων με βουλγαρική σημαία για να βοηθήσουν στη διαφυγή Εβραίων από τη Σλοβακία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία στην Παλαιστίνη.

Ο πρέσβης Ράικοφ ανέφερε σε ομιλία του: «Αν και η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος του Τρίτου Ράιχ, δεν στείλαμε ούτε έναν Εβραίο στα στρατόπεδα θανάτου και ούτε έναν στρατιώτη στο Ανατολικό Μέτωπο. Σήμερα, με ένα κύμα αντισημιτισμού να σαρώνει μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι καθήκον μας να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι πριν από 80 χρόνια ένα κράτος και ο λαός του, ενεργώντας με πλήρη ενότητα, βρήκε τρόπο να αντισταθεί στο κακό την πιο τραγική στιγμή για τους ευρωπαίους εβραίους. Μαζί, έθεσαν πρότυπα αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και φροντίδας για αυτούς που βρίσκονταν σε κίνδυνο».

Η έκθεση στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Λονδίνο θα διαρκέσει όλον τον Νοέμβριο. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ανεξάρτητης Εταιρείας Ιστορίας και του Βουλγαρικού Ιδρύματος Μνήμης. Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του πρέσβη Ράικοφ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα