Αγορές

Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές- Φήμες για ΑΜΚ της Alpha


"Τσουνάμι" προκαλεί στο χρηματιστήριο η φημολογία για επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Alpha Bank, που θα επιδιώξει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, αντλώντας χρήμα από την αγορά - από νυν  μετόχους και  διεθνείς επενδυτές.

Οι τραπεζικές μετοχές καταποντίστηκαν στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε -14,4%(!) υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων και υπερβάλλουσας προσφοράς. Κοντά στο limit down (-27,1%)  βρέθηκε η μετοχή της Alpha, ενώ η Εθνική  υποχωρούσε κατά 16,4%(!), η Eurobank πήγε -9,2% και η Πειραιώς -7,6%.

Μετά την ακραία υπερβολή ακολούθησε ανοδική αντίδραση και οι απώλειες έχουν περιοριστεί. Ομως η αβεβαιότητα διατηρείται,  επηρεάζοντας αρνητικά ολόκληρη της αγορά, που κινείται πτωτικά με πυρετώδεις συναλλαγές. Εντυπωσιακός ο τζίρος - περίπου 40 εκατ. ευρώ σε μία ώρα!

 Εχοντας την αρνητική εμπειρία των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες και της πρόσφατης ΑΜΚ της Πειραιώς με το μεγάλο dilution για τους παλιούς μετόχους, οι επενδυτές είναι... "αλλεργικοί" στις ΑΜΚ. Σπεύδουν λοιπόν να περιορίσουν την έκθεση τους στη μετοχή της Alpha και των άλλων τραπεζών.

 Την μεγάλη πτώση αξιοποιούν βέβαια επιθετικοί παίκτες, που βρίσκουν ευκαιρία για τοποθετήσεις σε χαμηλές τιμές.

Αυτή την ώρα ο τραπεζικός δείκτης  υποχωρεί κατά 9%. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 871,5 μονάδες με απώλειες 1,90%, ενώ νωρίτερα έχανε μέχρι 3,61%.

Η Alpha υποχωρεί κατά 20%,  η Εθνική από -16,4% έχει ανακάμψει σε -7%, η Eurobank από -9,2% σε -5% και η Πειραιώς από -7,6% σε -3,2%. Κατά 1,5% υποχωρεί η Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Aegean με +3,8%. Ακολουθούν Motor Oil, Coca -Cola και ΟΠΑΠ +1,7%, ΔΕΗ και Τιτάν +0,7%.

Στον αντίποδα Φουρλής -1,8%, Βιοχάλκο -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης