Οικονομία

Βουλιάζουν τα ελληνικά ομόλογα -Στο 5,05% η απόδοση του 10ετούς! Πιέσεις στα ευρωπαϊκά


Οχι απλώς “καμπανάκια κινδύνου” αλλά... “κωδωνοκρουσίες συναγερμού” ακούγονται στις αγορές ομολόγων, όπου αποτυπώνονται τώρα οι ανησυχίες για τις επερχόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι για μεγάλη ύφεση. Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ρίχνονται στον ¨Καιάδα”, τα ευρωπαϊκά καταποντίζονται, το κόστος κρατικού δανεισμού από τις αγορές καθίσταται απαγορευτικό.

Καθώς οι επενδυτές συνωστίζονται στην “έξοδο” εγκαταλείποντας τα μέχρι πρόσφατα θεωρούμενα “ασφαλή” ομόλογα, οι τιμές τους υποχωρούν δραματικά -οι αποδόσεις τους εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που είχε ανεβεί χθες κατά 20 μονάδες βάσης, πραγματοποιεί σήμερα νέο άλμα 20 μονάδων και εξακοντίζεται στο 5,05%(!), υπερβαίνοντας κατά πολύ τα “όρια συναγερμού” για ενεργοποίηση του μηχανισμού παρέμβασης της ΕΚΤ

Στα επίπεδα αυτά κινούνταν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2017, όταν η χώρα ήταν δέσμια των μνημονίων και η ελληνική οικονομία  έκανε τα πρώτα βήματα εξόδου από τη μεγάλη ύφεση και την πολυετή δημοσιονομική κρίση.
 Η απόδοση του 5ετούς πήγε νωρίτερα μέχρι 4,32%(!), περίπου 21,5 μονάδες πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.

Η μεγάλη πτώση των τιμών μπορεί να επιφέρει μεγάλες (λογιστικές) ζημίες στις τράπεζες, από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους σε τρέχουσες τιμές.

Διευρύνεται το spread

Εξόχως αρνητική εικόνα και στις άλλες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς  ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 8,5% μονάδες βάσης και διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα από 2,33%. Το spread με το αντίστοιχο ελληνικό διευρύνεται στις 272 μονάδες βάσης, ενώ η ΕΚΤ έχει θέσει ως όριο συναγερμού τις 250.

Καλύτερη εικόνα στην ιταλική αγορά ομολόγων, που φαίνεται να βρίσει επίπεδα ισορροπίας μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών.
 Η απόδοση του 10ετούς πήγε νωρίτερα μέχρι 4,92% με άνοδο περίπου 15 μβ. Τώρα κινείται χαμηλότερα στο 4,80

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα