Αγορές

"Βουτιά τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, αναταραχή στις αγορές, ράλι ομολόγων και φυσικού αερίου


Οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν σήμερα στο ΧΑ, ο κλαδικός τους δείκτης τερμάτισε στο -4,33%, το χρηματιστηριακό ταμπλό έγινε "κατακόκκινο", 9 στις 10 μετοχές έκλεισαν με απώλειες. Το κλίμα επιδεινώνεται και οι ενδείξεις δεν συνηγορούν σε άμεση βελτίωση. Αρνητική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθοδική κατεύθυνση έχει πάρει και η Wall Street (Dow Jones -1%), συνεχίζεται το ράλι των ομολόγων, στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου.

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο του κόστους χρήματος, ενώ παράλληλα επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας που αυξάνει το ενεργειακό κόστος και μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ενεργειακό μπλακάουτ.

Πέρα από τα πραγματικά προβλήματα, στις αγοράς “μετράει” περισσότερο σ' αυτή τη συγκυρία το ψυχολογικό κλίμα, που έχει επιδεινωθεί μετά το κλείσιμο του βασικού αγωγού ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντροδυτική Ευρώπη και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν το πρωι μεγάλες απώλειες της τάξεως του 2,2%. Η εικόνα βελτιώθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών, παραμένοντας αρνητική. Οι απώλειες του DΑΧ περιορίστηκαν από 2,25% σε 0,65%, ο βρετανικός FT-100 χάνει 1,55%, οι δείκτες της Wall υποχωρούν. Μεγάλα χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν για να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, ενώ κεφάλαια μετακινούνται από μετοχές στα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα ομόλογα.

Πληθωρισμός, επιτόκια, ομόλογα

Στοιχείο ενδεικτικό της σύγχυσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές είναι η μεγάλη άνοδος τιμών/πτώση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, την ώρα που επίκεινται διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κι ενώ ο πληθωρισμός σημειώνει ιστορικά ρεκόρ.
 Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού χρεογράφου υποχώρησε σήμερα κατά 12,3 μονάδες βάσης, ενώ μεγάλη πτώση είχε σημειώσει και τις δύο προηγούμενες μέρες.  Περίπου 13,5 μβ χαμηλότερα από χθες πήγε η απόδοση του γαλλικού και 12,4 μβ του ιταλικού.

 Στο ράλι συμμετέχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που οι αποδόσεις τους είχαν καταγράψει προ ημερών νέα υψηλά τριετίας. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 14,5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 3,37% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.
Του 5ετούς έπεσε 15 μβ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσiμο, στο 2,22%.

Μετοχές στο ΧΑ

Στο χρηματιστήριο οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες. Βρίσκονται πλέον σε περιοχές κρίσιμων στηρίξεων, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης σηέιωσε υψηλό στις 859,41 μονάδες (-0,38%) και πήγε καθοδικά μέχρι τις 844,53 (-2,10%). Εκλεισε στις 846,46 υποχωρώντας κατά 1,88%.

Ο FTASE25 έχασε 1,94% τερματίζοντας στις  2.031,99 μονάδες. Στο -2,95% "βούλιαξε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -4,92% και έκλεισε με απώλειες 4,33%. Δραματική ¨"βουτιά" πραγματοποίησε η Attica Bank, χάνοντας 12,5%. Ακολούθησαν Alpha -5,4%, Πειραιώς -4%, Εθνική και Eurobank -3,9%, Τρ. Ελλάδος -2,2%.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μόνο 2 από τις 25 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο: Η Coca-Cola (που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα α' τριμήνου) έκλεισε με άλμα +4,9%, ενώ τα Jumbo κέρδισαν 0,6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Σαράντης και Lamda -5,8%, ΕλβάλΧαλκόρ -5%, Τιτάν -4,8%, Βιοχάλκο -3,9%, ΔΕΗ και Aegean -3,4%, Quest -2,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,1%,  Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα