Αγορές

"Βράζει στο ζουμί του" το χρηματιστήριο


Ανεμος αισιοδοξίας πνέει πάλι στα διεθνή χρηματιστήρια, εν αναμονή "μηνυμάτων" από τη Fed για τη συνέχιση και σταδιακή περιστολή του προγράμματος χορήγησης ρευστότητας μέσω ομολόγων. Ανοδος 1,5% στη Wall Street και στο Λονδίνο, +1,3% ο CAC40,  1% κερδίζει ο DAX στη Φρανκφούρτη. Εντελώς διαφορετικό κλίμα στην ελληνική αγορά, που συνεχίζει να "βράζει στο ζουμί της"

Οι διεθνείς επενδυτές προεξοφλούν ότι η Fed δεν πρόκειται να "εκπλήξει δυσάρεστα" τις αγορές και δεν θα ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα περιστολής του προγράμματος ρευστότητας. Θετικές εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο της κινεζικής Evergrande, που η επαπειλούμενη κατάρρευση της μπορεί να προκαλέσει ντόμινο.

Στο ΧΑ, που είχε επηρεασθεί έμμεσα από τους φόβους για μεγάλη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές βλέπουν "το ποτήρι μισογεμάτο", δίνοντας μικρή σημασία στις αισιόδοξες αναλύσεις διεθνών οίκων, οι οποίοι συνεχίζουν την "πλειοδοσία" για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στην "απραξία", στις επιλεκτικές  σπασμωδικές κινήσεις και στη γενικότερη στάση αναμονής, που κρατά χαμηλά τον ημερήσιο τζίρο, δυσχεραίνοντας το ξεκαθάρισμα του τοπίου και  τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.

Σήμερα η αξία ημερήσιων συναλλαγών συρρικνώθηκε περαιτέρω και ήταν μόλις 45 εκατ. ευρώ, ενώ με προσυμφωνημένες συναλλαγές διακινήθηκαν πακέτα αξίας 17 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι χωρίς σημαντική αύξηση του τζίρου δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη ανάκαμψη-αντίδραση. Ενδέχεται λοιπόν να τεθούν σε δοκιμασία οι στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι "άντεξε" η πρώτη σημαντική στήριξη στις 887 μονάδες, την οποία "τεστάρισε" χθες και σήμερα ο ΓΔ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα,. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα την κατιούσα, διολισθαίνοντας χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση. Η εικόνα βελτιώθηκε τις επόμενες ώρες, όπως έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στις 894,3 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά από -0,31% μέχρι +0,37%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,15%, υποχωρώντας στις 2.157,5μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,07%, πήγε μέχει -0,37% και τερμάτισε με κέρδη 0,52%.  και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο υποχωρώντας κατά 0,20%. Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της Attica Bank (+4,3%). Με θετικό πρόσημο Alpha +1%, Εθνική +0,8%,  Eurobank +0,1%. Στο κόκκινο η Πειραιώς (-0,4%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips λίγες μετοχές σημείωσαν αξιόλογα κέρδη: ΕλβαλΧαλκόρ +3,5%, ΕΧΑΕ +1,8%, Motor Oil και Lamda +1,5%, ΑΔΜΗΕ +0,8%. Στο κόκκινο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,5%, ΔΕΗ, Τιτάν και Jumbo -1,1%, ΟΛΠ και Σαράντης -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης