Διεθνή

Βρετανία: Τρίζει η καρέκλα του Σούνακ


Ο Ρίσι Σουνάκ θα πρέπει να ήταν ικανοποιημένος που βρίσκονταν μέχρι και την Κυριακή σε απόσταση περίπου 9.500 χιλιομέτρων από τη Βρετανία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G7. Η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κάποιοι διαβλέπουν το τέλος της. Η δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος πιστεύει πως ο Σούνακ δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει τις υποσχέσεις του και όλο και λιγότεροι από τους υποστηρικτές του πιστεύουν ότι θα πετύχει στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Σε όλα σχεδόν τα νομοσχέδια υπάρχει αναταραχή στις τάξεις του κομματός του. Ένα πρόσφατο παράδειγμα. Σε αντίθεση με όσα είχε ανακοινώσει, η κυβέρνηση θέλει τώρα να αφήσει νόμους από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκε στην ΕΕ, να λήξουν στο τέλος του έτους χωρίς όμως να τους αντικαταστήσει.

Εντείνεται η εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Κορυφαίοι Συντηρητικοί βρίζουν ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Εξαιρετικά άβολο για την κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εμφανίστηκαν σε ένα συνέδριο με θέμα τον «εθνικό συντηρητισμό» στο οποίο οι ομιλητές χρησιμοποίησαν ακροδεξιά, ομοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα.

Σχέδια για τη διαδοχή Σούνακ

Τη μεγαλύτερη αίσθηση στην εκδήλωση προκάλεσε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.. Η εμφάνιση της θεωρήθηκε πρόβα για την Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι εχθροί και οι αντίπαλοι του Σουνάκ, ιδίως η Σουέλα Μπρέιβερμαν, έχουν ξεκινήσει ήδη εκστρατεία για να τον διαδεχτούν μόλις χαθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές», λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πολιτικός επιστήμονας Μαρκ Γκάρνετ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση πάντως από τον Σούνακ παρόλο που η Μπρέιβερμαν επέκρινε την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης για την οποία είναι η ίδια υπεύθυνη. Ο Πρωθυπουργός επιμένει πάντως σε σικ εμφανίσεις με πανάκριβα κοστούμια λεπτές γραβάτες και μια χαλαρή, νεανική εμφάνιση. Ο 43χρονος σκορπάει χαμόγελα αλλά από περιεχόμενο δεν υπάρχουν και πολλά. Επαναλαμβάνει τις πέντε υποσχέσεις του. Να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό, να ενισχύσει την οικονομία και ακόμη, μείωση του χρέους, μείωση των λιστών αναμονής στο σύστημα υγείας και να σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης. Αλλά ο Σουνάκ δεν έχει προχωρήσει και είναι μάλλον απίθανο να τηρήσει οποιαδήποτε από τις υποσχέσεις του, όπως δείχνουν οι στατιστικές.

Το φλερτ με τα ακροδεξιά συνθήματα

Σημαντικό πλήγμα αποτέλεσε επίσης η βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές στην Αγγλία. Οι Συντηρητικοί έχασαν περισσότερες από 100 έδρες. Τι θα γίνει λοιπόν και ποιος θα ηγηθεί των Συντηρητικών αν χάσουν τις εκλογές, είναι πλέον αντικείμενο ανοιχτής διαμάχης.

Το κόμμα διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς τα δεξιά ωστόσο τα όλο και πιο δεξιά συνθήματα δεν πείθουν πολλούς ψηφοφόρους. Το κόμμα μοιάζει τόσο τοξικό όσο ήταν και επί εποχής  Τζον Μέιτζορ, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μαρκ Γκάρνετ.  Τότε στις βουλευτικές εκλογές του 1997, οι Συντηρητικοί έχασαν παταγωδώς και ξεκίνησε η εποχή των «Νέων Εργατικών» υπό τον Τόνι Μπλερ και τον Γκόρντον Μπράουν. Έμειναν στην εξουσία για 13 ολόκληρα χρόνια. Για να δούμε τώρα τι θα καταφέρουν οι Συντηρητικοί.

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα