Αγορές

ΧΑ: Οι τράπεζες οδηγούν τον ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες


Mπορεί να καταστεί αφετηρία μιάς μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης μακράς πνοής.

Οι τραπεζικές μετοχές ξαναπήραν τη σκυτάλη και οδηγούν το χρηματιστήριο σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων, που μπορεί να καταστεί τώρα βάση στήριξης και αφετηρία μιάς μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης μακράς πνοής.

Η όξυνση του πολιτικού κλίματος με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών και το αυξανόμενο εκλογικό ρίσκο, δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά, που εστιάζει τώρα στα θέματα της οικονομίας, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 συνεχίζουν να δίνουν "καύσιμα" στο ΧΑ, που προσβλέπει τώρα  στις αναμενόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με ορίζοντα την κατάκτηση επενδυτική βαθμίδας.

Θετική ένδειξη για τη  δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές της  μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Προσδοκίες δημιουργούν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Αίσθηση προκάλεσαν σήμερα οι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος στη χρήση 2022 σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη του (+187%!) και διανέμει μέρισμα 1,20 ευρώ - απόδοση 5,2% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις του ΔΣ της Attica Bank, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικές για το ιδιοκτησιακό μέλλον και τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι το ΧΑ αυτονομείται σε σημαντικό βαθμό από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών. Σήμερα οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη- Λονδίνο σημειώνουν οριακές μεταβολές της τάξεως του +0,25% - όπως και ο Dow Jones στη Wall Street.

Υποχώρησε κατά 1,2% η τιμή του φυσικού αερίου, στα 56 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων και η συναλλακτική κίνηση ήταν αυξημένη την πρώτη ώρα συναλλαγών. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε 68,1 εκατ. ευρώ, συν 6 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές πακέτων.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και στο κλείσιμο διατήρησαν μεγάλο μέρος των κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,36% στις 997,47 μονάδες, πήγε μέχρι τις 1.009,33 (+1,56%) και έκλεισε στις 1.004 μονάδες, με κέρδη 1,02%. Κατά 1,25% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.428,26 μονάδες. Ανοδο 1,02% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,84% και έκλεισε με κέρδη 2,24%. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +3,8%. Ακολούθησαν Alpha +2,7%, Eurobank +1,6%, Τρ. Ελλάδος +0,9%, Πειραιώς +0,2%. Η μετοχή της Attica Bank που πραγματοποίησε εντυπωσιακή κούρσα  το προηγούμενο 10ήμερο, κερδίζοντας σωρευτικά πάνω από 110%, υποχώρησε σήμερα κατά 3,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Lamda +5,3%, Ελλάκτωρ +3,8%, Aegean +3,6%. Ακολούθησαν ΔΕΗ +2%, ΟΠΑΠ +1,8%,  ΕΛΠΕ, ΕλβάλΧαλκόρ και Μυτιληναίος +1,2%.

Στο κόκκινο Σαράντης -2%, Τιτάν -1,5%, Motor Oil και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα