Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση καθώς χθες σημειώθηκαν iσχυρότατες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κατέγραψε στο κλείσιμο την μεγαλύτερη πτώση από όλα τα χρηματιστήρια. Η πίεση προήλθε από τις τράπεζες, ο δείκτης των οποίων έπεσε κατά 10,2%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM είχε απώλειες 1,42%.
Το πρόβλημα με τις τράπεζες επικεντρώνεται στον τρόπο που θα επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ η σεναριολογία παρέσυρε τον τραπεζικό δείκτη χθες. Να σημειωθεί ότι υπήρξε επίσης πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι πωλήσεις προήλθαν κυρίως από ξένα funds τα οποία αποφάσισαν να μειώσουν, περαιτέρω, τις θέσεις ακολουθώντας την καθοδική τάση που έχει διαμορφωθεί.
Εντωμεταξύ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρει με τον τρόπο του το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η Ελλάδα είναι "δύσκολο" να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, δήλωσε στο Bloomberg. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το 2011 είχε πει στον πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια, σε αντάλλαγμα μια "τεράστια" βοήθεια. Το Grexit θα έπληττε μία φορά, και η Ελλάδα θα γλίτωνε την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων.
Εντωμετξύ, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων με τους δανειστές για το ασφαλιστικό και ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε εμπλοκή.
Παρόλα αυτά η αγορά ομολόγων ήταν καλή χθες καθώς μειώθηκαν τα σπρεντ. Η προσοχή επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Το ασφαλιστικό είναι δυνατόν να προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς όσο κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις. Ασφαλώς, το ΧΑ θα επηρεαστεί δυσμενώς στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να περάσει το ασφαλιστικό, κάτι που θα έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες.
Η πολιτική αβεβαιότητα ενισχύεται βέβαια από το θέμα των κόκκινων δανείων που δεν αφορούν μόνο τις τράπεζες αλλά και ολόκληρη την οικονομία. Παρότι πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες δίνουν τιμές στόχους αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, δεν επιβεβαιώνονται βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.
Οι έλληνες αναλυτές αναμένουν μεγάλη μεταβλητότητα βραχυχρόνια ωστόσο εκφράζουν αισιοδοξία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.