Οικονομία

Χαμηλώνει τον πήχη ανάπτυξης η κυβέρνηση – Νέος στόχος το 3%


Μια αποστροφή της χθεσινοβραδυνής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ερμηνεύεται ως σήμα μείωσης του στόχου ανάπτυξης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην τοποθέτησή του:

«…Κάτι που σημαίνει ότι, ναι, η ανάπτυξή μας μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3-4%, που έχουμε θέσει. Η πολιτική μας, όμως, κερδίζει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που βλέπει μία κυβέρνηση που, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, υποσχέθηκε λιγότερα, και πράττει περισσότερα και γρηγορότερα!»

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνει το 3% στον στόχο αύξησης του ρυθμού ανάπυξης της χώρας.Τους προηγούμενους μήνες του 2019, με έμφαση  την προεκλογική περίοδο έκανε λόγο αποκλειστικά για στόχο ανάπτυξης 4%, απόρροια της έκρηξης επενδύσεων, που θα πυροδοτούσε η νέα κυβέρνηση.

Η πρώτη δημόσια παραδοχή και μάλιστα από τον ίδιο το πρωθυπουργό, της …έκπτωσης στον αναπτυξιακό στόχο μπορεί να συνδυαστεί κάλλιστα και με πρόσφατες – μετεκλογικές - τοποθετήσεις κορυφαίων τραπεζικών παραγόντων, στις οποίες ο πήχης τίθεται ευθέως στο 3%.

Όλα συντείνουν στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσγειώνεται σταδιακά στην διεκδίκηση ανάπτυξης 3% (και μάλλον για το 2020), διαπιστώνοντας ενδεχομένως ότι η πραγματικότητα απέχει από την ευφορία των προεκλογικών λόγων.

Τι θα γίνει με 13η σύνταξη και κατώτατο μισθό;

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται από την συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά τη σαφή σύνδεση από τον Κ. Μητσοτάκη του στόχου ανάπτυξης 4% με τη συνέχιση κοινωνικών παροχών (13η σύνταξη, κοινωνικά επιδόματα κλπ), καθώς και με την αύξηση του κατώτατου μισθού:

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ALPHA λίγες μέρες (3 Ιουλίου) πριν τις εκλογές είχε δηλώσει για την 13η σύνταξη:  «Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες δημοσιονομικές παροχές. Θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα στους συνταξιούχους σε ετήσια βάση, στο τέλος του χρόνου, εφόσον μας το επιτρέπουν οι συνθήκες και πιστεύω ότι τα νούμερα θα βγουν. Θα πετύχουμε αυτό τον στόχο εφόσον πετύχουμε τον στόχο ανάπτυξης 4%. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα».

Επίσης, στις 3 Ιουλίου μιλώντας ο Κ. Μητσοτάκης σε θεματική συνάντηση με νέους για τα εργασιακά, είχε δηλώσει για τον κατώτατο μισθό:

«Ο κατώτατος σήμερα είναι 650 ευρώ. Εάν πετύχουμε, που μπορούμε να το πετύχουμε, μία ανάπτυξη της τάξης του 4%, αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 8%. Θα πάει περίπου στα 700 ευρώ. Και είναι σημαντικό αυτό, διότι θα έχουμε τα επόμενα χρόνια, είμαι σίγουρος για αυτό, ισχυρή ανάπτυξη».

Και το ερώτημα είναι: τώρα που το 4% ανάπτυξη, ως στόχος, πέφτει στο 3% θα ισχύσουν οι παραπάνω προεκλογικές δεσμεύσεις;

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη με tweet τον καλεί να αξιοποιήσει την προίκα του Υπουργείου, γιατί αλλιώς το 4% ανάπτυξη, δεν θα φαίνεται ούτε μα κυάλια:

«κύριε Υπουργέ μην περιμένετε μόνο από τις τράπεζες. Τρέξτε την προίκα του Υπουργείου Ανάπτυξης, χρηματοδοτικά εργαλεία, αναπτυξιακή τράπεζα. Φέρτε γρήγορα στη Βουλή το ν/σ για μικροπιστώσεις και νέο πλαίσιο για δημόσιες επενδύσεις και πολυετή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα. Αλλιώς το 4% ρυθμό ανάπτυξης που λέγατε δεν θα το δείτε ούτε με κυάλια»


Οι προβλέψεις Κομισιόν και ΔΝΤ

Η Κομισιόν στις τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις της αναθεώρησε οριακά προς το κάτω την πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2019 στην Ελλάδα, προβλέποντας  αύξηση 2,1% (2,2% η προηγούμενη πρόβλεψη) ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2020 στο 2,2%.

Αντίστοιχα, το ΔΝΤ στη φετινή έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4%. Ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση στο 2,2% το 2020, ενώ υποτονική ανάπτυξη βλέπει και μεσοπρόθεσμα. Συγκεκριμένα το 2024 εκτίμησε  ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ θα έχει κατεβάσει ταχύτητα στο 1,2%.

Σημειώνεται, ότι το 2018 η Ελλάδα κατέγραψε ανάπτυξη 1,9% (τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) και 1,5% το 2017.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις