Τράπεζες

Χαμηλότοκα δάνεια σε ΜμΕ με ευρωπαϊκά εργαλεία


Πώς γίνεται φθηνότερος ο δανεισμός των ΜμΕ με τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Δάνεια με το μισό επιτόκιο από τον μέσο όρο της αγοράς μπορούν να πάρουν πλέον οι αξιόχρεες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν» με συντονισμό από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν συμβάλει καθοριστικά στο σπάσιμο του «εμπάργκο» χρηματοδότησης στις ΜμΕ, αν και παραμένει το γενικό πρόβλημα ότι μόνο το 20% - 25% των εταιρειών θεωρούνται αξιόχρεες από τις τράπεζες και μπορούν να βρουν πρόσβαση σε δανεισμό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2022 ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ενίσχυση της ρευστότητας των πολύ μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Πάνω από το ήμισυ των τραπεζικών δανείων που χορηγήθηκαν προς πολύ μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες συνδεόταν με προγράμματα εγγυοδοσίας ή συγχρηματοδότησης (2,9 δισεκ. ευρώ, από το σύνολο των 5,0 δισεκ. ευρώ).

Οι τράπεζες προωθούν πλέον έντονα και συστηματικά τα δάνεια σε ΜμΕ με τη συμβολή των προγραμμάτων που «τρέχει» η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και οδηγούν σε κόστος χρηματοδότησης πολύ χαμηλότερο από το γενικό επίπεδο των επιτοκίων της αγοράς.

Χαρακτηριστικά, η Εθνική ανακοίνωσε σήμερα τη συνεργασία της με την ΕΑΤ και για τα τρία προγράμματά της, δηλαδή για δάνεια ρευστότητας επιχειρήσεων, ψηφιακής αναβάθμισης και τα πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια.

Πώς μειώνεται το επιτόκιο

Στα προγράμματα της ΕΑΤ, η ευνοϊκή τιμολόγηση έρχεται με ένα συνδυασμό παρεμβάσεων:

  • Για το 40% του δανείου, το επιτόκιο είναι μηδενικό, καθώς χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ.
  • Με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το επιτόκιο για το 60% του δανείου, το οποίο παρέχεται από την τράπεζα, μειώνεται κατά 0,25%.
  • Για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου, η ΕΑΤ παρέχει επιπλέον επιδότηση 3% στο μέρος του δανείου που παρέχεται από την τράπεζα. Σημειωτέον ότι αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πάρει άλλη χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤ.

Για το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις ΜμΕ, που αφορά τις ανάγκες των περισσότερων επιχειρήσεων, ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά 60% σε κάθε χορήγηση θα κινητοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια 360 εκατ., διαμορφώνοντας συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 600 εκατ. ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που  μπορεί να ζητήσει το Πιστωτικό Ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Το ύψος του δανείου ανέρχεται από €10.000 έως €1.500.000. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από δύο έως πέντε έτη με δυνατότητα λήψης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 12 μήνες.

Διευκόλυνση σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων

Η σημασία αυτών των χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι μεγάλη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων αυξάνονται συνεχώς και είναι σταθερά υψηλότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, για τον Μάρτιο,

  • Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,43%.
  • Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, το Μάρτιο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,51%.
  • Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,68%.

επιτοκια_μμε

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις