Οικονομία

Χαρίτσης: Στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ εν μέσω κρίσης


«Το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση συνιστά βόμβα στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

«Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 1 δισ. και αφορούν κυρίως εργολήπτες μικρών και μεσαίων έργων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα ενίσχυσης και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, όπου από τις 37.400 αιτήσεις έχουν γίνει μόλις 80 πληρωμές για το 2020» συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής επιστολές και ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων του κατασκευαστικού κλάδου που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών ακόμη και σε τελειωμένα έργα.

«Ο κ. Μητσοτάκης κι εσείς πανηγυρίζετε για τους ρυθμούς ανάκαμψης μετά την τρομακτική καθίζηση του 2020, αποκρύπτετε όμως την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η πραγματική οικονομία» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντάς: «Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα», «τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν ήδη αύξηση 100%» , «η ακρίβεια ροκανίζει την αγοραστική δύναμη ειδικά των πιο ευάλωτων» ενώ «ολόκληρη κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν σε καθεστώς ιδιότυπου lockdown, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στον προϋπολογισμό 2022 δεν προβλέπετε το παραμικρό κονδύλι για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ούτε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια» ενώ «στο Ταμείο Ανάκαμψης από δαπάνες 2,6 δισ. που είχατε προϋπολογίσει ένα χρόνο πριν, τελικά εκτελούνται μόλις 150 εκατ. για το 2021».

«Το ζήτημα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι τελικά τι φτάνει στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στα νοικοκυριά», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Η παύση πληρωμών θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»

απάντηση Γεωργιάδη

«Είπατε για τους πίνακες απορρόφησης του ΕΣΠΑ ότι τα έχετε κάνει και εσείς. Σας προκαλώ, λοιπόν, να παρουσιάσετε έναν πίνακα ΕΣΠΑ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ που η Ελλάδα ήταν πρώτη σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα, η Ελλάδα μας από την 19η θέση είναι στην 1η θέση. Και όταν λέμε για απορρόφηση μιλάμε για πληρωμές. Άρα, μιλάμε για λεφτά που φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Προσέξτε, δεν μιλάμε για δείκτη δέσμευσης. Εσείς πράγματι είχατε δεσμεύσει το ΕΣΠΑ με διάφορα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν γινόντουσαν ποτέ. Εδώ μιλάμε για δαπάνες, για πληρωμές τιμολογίων, δηλαδή για χρήματα που φτάσανε στην πραγματική οικονομία. Άρα, στο ερώτημά σας αν φτάνουνε χρήματα στην πραγματική οικονομία, ναι, αφού είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, φτάνουν χρήματα στην ελληνική οικονομία».

Τα παραπάνω αναφέρει απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ».

«Να το πάμε και λίγο ευρύτερα: Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικό σκέλος και συγχρηματοδοτούμενο. Δηλαδή για να καταλάβει ο κόσμος, γιατί εσείς καταλαβαίνετε αλλά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, και εθνικοί πόροι, με δικά μας λεφτά, και πόροι που πληρώνουμε και παίρνουμε πίσω από την Ευρώπη, το κομμάτι του ΕΣΠΑ. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία χρονιά, μία που εκτελέστηκε στο 100% χωρίς να «παρκάρει» λεφτά στο τέλος; Ούτε μία. Ξέρετε τι κάνατε κάθε χρόνο; Και είναι και εντυπωσιακό.

Είναι εντυπωσιακό ότι επί πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα θέματα που βάζει η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις της είναι η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία είχε ύφεση, την ίδια στιγμή που όλοι λέγαμε ότι δεν έχουμε λεφτά, καταφέρνατε επί πέντε χρόνια τα λεφτά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να μην τα δώσετε ούτε μία χρονιά στην πραγματική οικονομία.

Και έτσι πηγαίνατε κάθε φορά στο τέλος του χρόνου και βάζατε 500 εκατομμύρια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, 600 εκατομμύρια στη Τράπεζα της Ελλάδος. «Παρκάρατε» δηλαδή τα διαθέσιμα για να μην τα χάσετε σε διάφορους λογαριασμούς, γιατί δεν είχατε καταφέρει να τα πληρώσετε στον κόσμο, στην πραγματική οικονομία.

Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη και εμού ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τι έχει γίνει, κύριε Χαρίτση, αυτά τα δύο χρόνια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξέρετε; Είναι ακριβώς η ερώτηση που με ρωτάτε.

Το 2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Ελλάδα ξόδεψε 11 δισεκατομμύρια ευρώ και είμαι περήφανος για αυτό. Είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την πρώτη ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά θα κλείσουμε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όλη την ιστορία της Ελλάδος από την ένταξή μας στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες.
Και επειδή μου κάνατε την ερώτηση για τις πληρωμές. Φέτος, έχουμε αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τρεις φορές. Για ποιο λόγο; Διότι τα χρήματα δαπανώνται. Δηλαδή, οι πληρωμές που με ρωτάτε ήδη γίνονται», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης