Αγορές

Χωρίς δυναμική το χρηματιστήριο, υψηλό βραχυχρόνιο ρίσκο


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές και το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, με βασικό καταλύτη τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα ανοδικά, αλλά στη συνέχεια διολισθαίνουν χάνοντας σταδιακά τα αρχικά κέρδη.

Ανάλογη εικόνα στο ΧΑ, όπου η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - ένδειξη επιφυλακτικότητας από πλευράς των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που δίνουν τον τόνο στην ελληνική αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν το αυξημένο ρίσκο βραχυχρόνιων τοποθετήσεων και η αβεβαιότητα  ως προς την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου (+2,3%) και του φυσικού αερίου.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι τεχνικές ενδείξεις έχουν βελτιωθεί  με την ανάκαμψη των προηγούμενων ημερών, που επαναβεβαίωσε την ισχύ  ορισμένων στηρίξεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το πρώτο στοίχημα είναι τώρα η υπέρβαση της  πρώτης αντίστασης στην περιοχή των 877-883 μονάδων.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται σ'αυτή την περιοχή, αλλά η απουσία δυναμικής είναι εμφανής. Αυτή την ώρα ο ΓΔ βρίσκεται στις 880,4 μονάδες με κέρδη 0,40%.Νωρίτερα σημείωσε υψηλό +1,09% στις 886,49 και χαμηλό +0,21% στις 878,75 μονάδες.

Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,50% στις 2.112,1 μονάδες. Κατά 0,95% υποχωρεί ο FT40M των mid caps,

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,40% και πήγε καθοδικά μέχρι +0,10%. Τώρα ενισχύεται κατά 0,55%. Τρ. Ελλάδος +1,8%, Εθνική και Πειραιώς +1,2%, Eurobank και Alpha +0,4%. Στον αντίποδα η Attica Bank που χάνει 8,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips οι περισσότερες μετοχές καταγράφουν μικρά κέρδη. Προηγούνται ΕΥΔΑΠ +1,5%, ΟΠΑΠ +1,2%, Coca-Cola, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +1%, Motor Oil, Aegean και ΟΛΠ+0,7. Στο κόκκινο Βιοχάλκο, Σαράντης, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ -0,7%.

Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι ΑΝΕΚ +8%,  Φιερατέξ +4,8%, MIG +3,8%, Frigoglass +3,6%, Ευρωσύμβουλοι +3,5%, Intralot +2,4%, Intracom +2,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης