Αγορές

Χωρίς καύσιμα το χρηματιστήριο, σε ανηφορικό δρόμο


Με θετικό πρόσημο κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ στην αγορά επικρατεί συναλλακτική άπνοια και ο τζίρος είναι μηδαμινός. Τα αρχικά κέρδη περιορίζονται σταδιακά και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, όπως έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και κατέληξε στο κόκκινο.

Ρευστό σκηνικό στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου φαίνεται ότι “εξατμίζεται” η θετική επίδρση των καλών νέων από την Κίνα, η οποία εμφάνισε τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη αύξηση μεταποιητικής δραστηριότητας της τελευταίας 10ετίας. Ο DAX έχασε ήδη τα μισά κέρδη του διολισθαίνοντας από +1,5% σε +0,8%, ο FTSE100 στο Λονδίνο βυθίζεται στο -1,1%

Αντικείμενο προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις στην οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

Το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον και την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, η οποία  αυξάνει το βραχυχρόνιο ρίσκο. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή  για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου.

 Η επιστροφή των funds

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και τα μεγάλα funds που επανέρχονται στο ΧΑ μετά τις θερινές διακοπές, εξέφρασαν χθες εμπράκτως συγκρατημένη απαισιοδοξία για τις βραχυχρόνιες προοπτικές  της αγοράς: Επιδόθηκαν σε "κοντρολαρισμένες" ρευστοποιήσεις, χωρίς να προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις.
 Σήμερα φαίνεται ότι αξιοποιούν τις δυνατότητες που δημιουργεί η ανοδική κίνηση  κυρίως των τραπεζικών χαρτιών.  Δεν υπάρχουν βέβαια περιθώρια για μεγάλες ρευστοποιήσεις, καθώς η ζήτηση είναι υποτονική και μεγαλύτερη προσφορά θα προκαλούσε σημαντική πτώση τιμών. Ενδεικτικός για τη δυναμική της αγοράς είναι ο τζίρος,που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρό άλμα των βασικών δεικτών, οι οποίοι όμως πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση και ισορρόπησαν χαμηλότερα
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,91% στις 639,73 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 636,5 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,40%.
Κατά 0,50% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  στις 1.520,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε στο ξεκίνημα +2,45% και τώρα τα κέρδη του έχουν  περιορισθεί σε 1,15%. Προηγείται η Alpha με +1,3%. Εθνική και Attica Bank +1,7%, Πειραιώς +0,4%, αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά  blue chips τα σκήπτρα ξαναπήρε η ΕΥΔΑΠ, ανακάμπτοντας +3,1%.  Ακολουθούν ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ +1,5%, Σαράντης +1,3%, Motor Oil +1,2%,  ΕΛΠΕ +1%.
Στο κόκκινο Lamda -1,4%, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca -Cola -1%, Aegean -0,8%, ΑΔΜΗΕ -0,5%.

Στα mid caps Κρι-Κρι +2%, Ελτον +1,2%,  Πλαστικά Θράκης, Intracom  και Αβαξ +1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης