Επιχειρήσεις

Χωρίς ορκωτό η Folli, βαδίζει προς πτώχευση!


Ερωτηματικά για την καθυστέρηση των ποινικών διώξεων, ενώ δεσμεύθηκαν λογαριασμοί

Μοιραία για την Folli Follie μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή, νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων, καθώς στενεύουν πλέον απελπιστικά τα χρονιά περιθώρια για εξυγίανση της εταιρείας με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα, όπως τόνιζε στις αρχές του μήνα το Σin (https://www.sofokleousin.gr/me-to-ena-podi-se-ptoxeysi-i-folli-follie) και η εταιρεία απειλείται με πτώχευση.

Η εταιρεία, όπως αποδεικνύεται από τη χθεσινή της ανακοίνωση, στην οποία αμέσως απάντησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν θα έχει στη σημερινή γενική συνέλευση να παρουσιάσει στους μετόχους αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις, με βάση και τα συνταρακτικά ευρήματα του ελέγχου από την Alvarez & Marsal στη θυγατρική της Ασίας, που κατέδειξαν ότι η λογιστική απάτη έχει μεγάλο χρονικό βάθος, καθώς η αναμόρφωση στο λογαριασμό αδιανέμητων κερδών και λοιπών αποθεματικών ξεπέρασε τα 2 δισ. δολ.!

Η Ernst & Young, στην οποία είχε ανατεθεί αρχικά ο έλεγχος των ενοποιημένων καταστάσεων, επιμένει σε αυτό που είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι δεν θα διενεργήσει πλήρη έλεγχο, αλλά επιλεκτικό σε ορισμένα σημαντικά κονδύλια του ενεργητικού.

Άλλη εταιρεία από τις τέσσερις μεγάλες δεν έχει δεχθεί να αναλάβει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα, μετά την ανάκληση υπογραφής στον ισολογισμό του 2017 από την Ecovis, να μην υπάρχει ακόμη ορκωτός που θα υπογράψει τις νέες οικονομικές καταστάσεις και η σημερινή γενική συνέλευση να οδηγείται, με εισήγηση της διοίκησης, σε νέα αναβολή (προηγουμένως, είχε αναβληθεί η συνέλευση τον Σεπτέμβριο).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένει ότι τον έλεγχο πρέπει να διενεργήσει η Ernst & Young και τονίζει ότι αυτός ο έλεγχος δεν υποκαθίσταται από τον έκτακτο έλεγχο που είχε ζητήσει η Επιτροπή από το Πρωτοδικείο τον Ιούλιο, τον οποίο θα διενεργήσει, πιθανότατα, άλλη ελεγκτική εταιρεία.

Μέσα από αυτό το… παιχνίδι κολοκυθιάς με τους ορκωτούς ελεγκτές, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το σχέδιο της διοίκησης για εξυγίανση με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα μόνο με ένα θαύμα θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, ώστε η εταιρεία να αποφύγει την πτώχευση και εκκαθάριση υπέρ των πιστωτών.

Η εταιρεία έχει προθεσμία για να καταθέσει το σχέδιο στο Πρωτοδικείο ως τις 22 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η προσωρινή προστασία της από τους πιστωτές, χωρίς να υπάρχει εκ του νόμου δυνατότητα για άλλη παράταση. Μέχρι τότε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων και να τις υπογράψει ορκωτός από κάποια εκ των μεγάλων τεσσάρων εταιρειών, να εγκριθούν οι καταστάσεις από τη συνέλευση, να καταρτισθεί το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα πρέπει να έχει την υποστήριξη στρατηγικού επενδυτή και να κατατεθεί στο δικαστήριο.

Αν δεν κατατεθεί ως τότε, οι πιστωτές θα μπορούν να κινηθούν επιθετικά κατά της εταιρείας, να ζητήσουν την πτώχευσή της, ή ακόμη και να ζητήσουν το διορισμό δικής τους διοίκησης που θα αναλάβει την εξυγίανση, με βάση το νόμο Δένδια (το σενάριο αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί).

Η ποινική διαδικασία

Στο μεταξύ, πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει στην αγορά η απόφαση του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, να ζητήσει από τις τράπεζες τη δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και μελών της διοίκησης της Folli Follie.

Η κίνηση αυτή είναι μια προληπτική πρωτοβουλία, για να μην προλάβουν να αποσύρουν καταθέσεις όσο διαρκεί η εισαγγελική έρευνα εις βάρος τους.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς και πότε θα ολοκληρωθεί η σύνταξη κατηγορητηρίου κατά των μελών διοίκησης της εταιρείας, παρότι η αποκάλυψη των ευρημάτων της Alvarez & Marsal πιστοποίησε ότι η παρουσίαση ψευδών οικονομικών στοιχείων δεν ήταν στιγμιαία (για τη χρήση 2017), αλλά έχει μεγάλο χρονικό βάθος και, στο μεταξύ, ο Δ. Κουτσολιούτσος αποκόμισε μεγάλα οικονομικά οφέλη (για παράδειγμα, το 2017 προχώρησε σε μεγάλο placement  μετοχών).

Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για χειραγώγηση αγοράς σε βαθμό κακουργήματος (κάθειρξη έως 10 έτη), να κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι και, ενδεχομένως, να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα διαφύγουν στο εξωτερικό ή θα προσπαθήσουν να παρακωλύσουν τις έρευνες.

Προς το παρόν, όμως, τέτοιο κατηγορητήριο δεν υπάρχει, ενώ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, ως έχει εκ του νόμου υποχρέωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα