Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Εντονη αβεβαιότητα στο ΧΑ, όπου το κλίμα επιβαρύνεται από τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο - διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κοινωνικές αντιδράσεις, φόβοι για πολιτική αστάθεια. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών επιδρά καταλυτικά στην "ψυχολογία" της αγοράς και όλοι πλέον φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση.
Οι τράπεζες είναι τώρα ο "αδύναμος κρίκος" και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται στα χαμηλά 15 μηνών
.Στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει τις τελευταίες μέρες διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στα χαμηλα 28ετίας.
Η υποχώρηση κάτω από την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων ανησχυεί τους αναλυτές, καθώς τα επίπεδα αυτά χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 464,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -7,87%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 460,56 μονάδες (-8,60%). Από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες 26,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά -59,37%.
Πιθανή αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, για να γεμίσουν οι τιμές με εντολές, θα ήταν περισσότερο ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, σε μία αγορά όπου όλοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Μετά από ένα διάλειμμα αρκετών μηνών η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις έχουν εγκατασταθεί και πάλι στο προσκήνιο, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης. Κύριος αποδέκτης αυτών των καθυστερήσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος.
Όχι τυχαία. Οι τράπεζες αποτελούν το βασικό εκφραστή της μακροοικονομικής ανάκαμψης καθώς ο βαθμός ευαισθησίας στην εξυπηρέτηση των δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ, η δυνατότητα προσέγγισης επενδυτών για την ολοκλήρωση των κεφαλαιακών δράσεων ενίσχυσης σε ικανοποιητικά τιμήματα αλλά και η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου στις αποτιμήσεις τους εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία κλείνουν τα ανοικτά θέματα.
Ο παράγοντας φόβος είναι η αιτία που οδηγεί τις τιμές των τραπεζών στην Αγορά και ακολούθως φτιάχνει κλίμα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις υπόλοιπες μετοχές.
Μπορεί η έννοια της «ευκαιρίας» να έχει χάσει την ισχύ της από την συνεχή, γρήγορη και έντονη υποτιμητική κίνηση ωστόσο από αυτό το ξεπούλημα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο είναι το ακραίο πολιτικό ή οικονομικό σενάριο που προεξοφλείται. Ακόμα και το ενδεχόμενο μιας –ακόμη- πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μπορεί να υποτεθεί ότι έχει πλέον αποτιμηθεί σε αυτές τις τιμές.
To Eurogroup της Πέμπτης δεσπόζει στην οικονομική ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές για τον MSCI. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την Στατιστική υπηρεσία η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2015.
Τεχνικής φύσεως εκτιμήσεις… Σε τέτοιες καταστάσεις η ανεύρεση του πάτου... δεν είναι εύκολη και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Κάποιος μπορεί να τοποθετηθεί σταδιακά σε τίτλους που του αρέσουν fundamental, ή τεχνικά θα πρέπει να περιμένει κάποιο αγοραστικό σήμα για να ακολουθήσει. Ο Γενικός Δείκτης έχει κοντινή αντίσταση τις 470, 500-520 μονάδες και 538 μονάδες.
Στατιστικά, όταν ένας ή παραπάνω βασικοί δείκτες πραγματοποιούν νέα χαμηλά, ακολουθούν στη πορεία και οι εναπομείναντες. Έτσι όταν στην παρούσα φάση έχουμε τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να πραγματοποιεί όχι απλώς νέα χαμηλά, αλλά νέα ιστορικά χαμηλά, είναι πολύ φυσικό σε κάποιο χρονικό σημείο να σύρει στην καθοδική περιδίνηση και τον Γενικό Δείκτη.