Αγορές

Μικρά κέρδη στο ΧΑ, ράλι στη Wall Street


Με ενισχυμένες τις τράπεζες και μικρά κέρδη στους βασικούς δείκτες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, την ώρα που στη Wall Street  και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκινούσε μίνι ράλι, καθώς η "ζυγαριά" των αμερικανικών εκλογών άρχιζε να γέρνει υπέρ του Μπάιντεν.

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,64%, ο τραπεζικός +1,68%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε περίπου 2,4%, ενώ στη Wall Street o Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,3%, ο S&P500 βρίσκεται στο +3%, ενώ ο Nasdaq πραγματοποιεί άλμα +4%.

Κυρίαρχα στοιχεία στο ΧΑ η νευρικότητα, διακυμάνσεις και ο χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει στάση αναμονής. Αρνητικός καταλύτης οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας με τα διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων, που οδηγούν μετά βεβαιότητας στη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων, όπου ενισχύθηκαν οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης. Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η απόδοση του ελληνικού 5ετούς στο 0,13%.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία των αγορών μετοχών,ομολόγων και εμπορευμάτων  θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την έκβαση της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματικές περιπλοκές και απορρύθμιση του συστήματος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται ότι θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση, προσβλέποντας παράλληλα σε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με επιτυχή υλοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, αλλά οι δείκτες πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση. Σημείωσαν υψηλά ημέρας στις 11:30 και εν συνεχεία κινήθηκαν χαμηλότερα με διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -0,56% και πήγε +0,98% στις 590,2 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι η περιοχή των 588-593 μονάδων μπορεί να αποτελέσει "ανάχωμα". Τερμάτισε στις 588,24 με κέρδη 0,64%.

Ανοδο 0,77% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.386,02 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -1,64% και στη συνέχεια πήγε μέχρι +4,26%. Εκλεισε με κέρδη 1,68%%. Πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς,  που πήγε +13,5% και τερμάτισε με κέρδη 5%. Ακολούθησαν Attica Bank +3,1%, Εθνική +2,7%, Eurobank+2,3%. Στο κόκκινο η Alpha (-1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Aegean (+4,1%). Ακολούθησαν Μυτιληναίος +2,7%, ΟΠΑΠ +2,6%,  ΟΤΕ +1,5%, Coca-Cola και Σαράντης +1,2%.

 Στο κόκκινο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,2%, Ελλάκτωρ -2,2%,  ΑΔΜΗΕ -1,9%, Βιοχάλκο -1,1%.

Στα mid caps ξεχώρισε η MIG με άλμα +14%. ΟΛΘ +2,7%, Elton +2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ολυμπιακή Τεχνική -2,1%, Cenergy, Intercontinental και Αβαξ -0,8%..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα