Με θετικό πρόσημο έκλεισε η φετινή χρονιά στο χρηματιστήριο και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις προοπτικές της αγοράς, που συναρτώνται βέβαια με την εξέλιξη της πανδημίας και το μέγεθος των επιπτώσεων της στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.
Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, ενώ η ετήσια απόδοση του ΓΔ διαμορφώθηκε σε 10,43% και του τραπεζικού δείκτη σε 10,48%.
Είναι μια ικανοποιητική επίδοση μέσα στις δυσμενείς συνθήκες και την αρνητική συγκυρία που δημιούργησαν τα αλλεπάλληλα κύματα πανδημίας, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Επισημαίνεται ότι η ετήσια απόδοση του γερμανικού DAX διαμορφώνεται σε 15,8%, ενώ λίγες ώρες πριν από την τελευταία φετινή συνεδρίαση της Wall Street ο Dow Jones κερδίζει 18,8% σε ετήσια βάση.
¨Βουλιάζει" η τιμή του φυσικού αερίου
Η ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου που βυθίζεται σήμερα 29,2%(!) χαμηλότερα, στα 67,4 ευρώ, δίνει μια νότα αισιοδοξίας στις αγορές, μετριάζοντας τις ανησυχίες για το υψηλό κόστος ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ομως η αβεβαιότητα υποβόσκει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.
Εικόνα σταθεροποίησης στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, με μικρές μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street (Dow Jones +0,1%), στη Φρανκφούρτη (+0,2%) και στο Λονδίνο (-0,2%), χωρίς διαφοροποιήσεις οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.
Θετική εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε θετικό έδαφος, Διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, καθώς οι συναλλαγές ήταν ελάχιστες και ο συνολικός τζίρος μόλις 27,4 εκατ. ευρώ, σε συνεδρίαση “ημιαργίας” που ολοκληρώθηκε στις 3:00 μ.μ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις προοπτικές της αγοράς και των επιχειρήσεων, που εξαρτώνται όμως σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά την πληθώρα αβεβαιοτήτων, υπάρχουν πλέον οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για θετική πορεία του ΧΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2022: Η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα "αιμοδοτήσουν" μεγάλες και μικρές επενδύσεις, οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένες θα επιταχυνθούν..
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά θα συνεχίσει την παρατεταμένη πορεία συσσώρευσης, ώσπου να υπάρξουν ειδήσεις και εξελίξεις που μπορούν να διμορφώσουν κλίμα και τάση.
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στις “υπώρειες” των 900 μονάδων, κλείνοντας σήμερα στις 893,34 με ημερήσια άνοδο 0,29%. Ο FTASE25 των blue chips κέρδισε 0,32% στις 2.148,86 μονάδες. Οριακή άνοδο 0,28% σημείωσε ο FT40M των mid caps,
Ο τραπεζικός σημείωσε χαμηλό -0,24% και υψηλό +0,68%. Εκλεισε με άνοδο 0,29%. Με θετικό πρόσημο Εθνική +1,5%, Πειραιώς + 0,5%. Αμετάβλητη η Alpha. Στον αντίποδα Attica Bank -6%, Τρ. Ελλάδος -0,5%, Eurobank -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με +4%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,1%, ΔΕΗ +2%, Βιοχάλκο +1,6%, Μυτιληναίος και ΟΛΠ +1,4%, Aegean +1,2%, Τιτάν +1,1%, ΕΥΔΑΠ +0,8%.
Στο κόκκινο Coca-Cola -1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,4%, ΟΠΑΠ και Jumbo -0,2%,
Στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν Intralot +6,8%, Δρομέας +4,8%, Ξυλεμπορία +4,5%, Frigoglass, Ideal και Performance Tech +3,5%.