Αγορές

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας το επόμενο κύμα


Στα βήματα του επικρατέστερου σεναρίου τεχνικής ανάλυσης κινείται το χρηματιστήριο, ακολουθώντας πορεία συσσώρευσης με διακυμάνσεις περιορισμένου εύρους. Η εικόνα της σημερινής και των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται και αντισταθμίζει τις πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Πάντως ο πήχυς των προσδοκιών έχει χαμηλώσει, καθώς η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας και οι υψηλές επιδόσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών έχουν προεξοφληθεί. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι μετά την αναβάθμιση όχι μόνον δεν πρόκειται να γίνουν μαζικές εισροές ξένων κεφαλαίων, αλλά θα ακολουθήσει μιά περίοδος στασιμότητας και αποτελμάτωσης, πριν η αγορά ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές.

Σημαντική παράμετρος για την πορεία του ΧΑ μπορεί να αποδειχθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές,που θα επηρεαστούν από τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων και από τους φόβους για υποτροπή της ενεργειακής κρίσης τον επόμενο χειμώνα. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί μεταβλητότητα. Ο DAX χάνει σήμερα περίπου 0,50%, ενώ οι βασικοί δείκτεςσε Λονδίνο-Παρίσι σημειώνουν οριακές μεταβολές.

 Καλύτερη εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα ελληνικά χρεόγραφα. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 12 μονάδες βάσης, στο 3,74%. Κατά 4 μβ υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η αντίσταση στις 1.325 μονάδες αποδεικνύεται ισχυρή. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διάσπασής της ο ΓΔ έχει μπει σε τροχιά διολίσθησης.

Σήμερα Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ1.312,05 μονάδων (-0,37%) και 1.323,61 (+0,51%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 1.313,6 με απώλειες 0,25%.

Κατά 0,20% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 3.191,1 μονάδες.Περίπου 0,25% χάνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,06% μέχρι +1,24% .Τώρα διατηρεί κέρδη 0,35%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +1,4% και Alpha Bank +0,9%. Στο κόκκινο Εθνική και.Τρ. Ελλάδος -0,9%, αμετάβλητες Eurobank και Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Quest +1%, Motor Oil και Autohellas +0,8%, ΕΥΔΑΠ +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι: Βιοχάλκο και ΕλβαλΧαλκόρ -2%, Jumbo -1,5%, Cenergy -1,2%, ΔΕΗ και Σαράντης -1%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσιάζει η Frigoglass, που συνεχίζει τη φρενήρη κούρσα με νέο άλμα +10% και συναλλαγές 1,890 εκατ. τεμαχίων. Ακολουθεί η ΚΛΜ με +5,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα