Αγορές

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά πάνω από τις 1.000 μονάδες


Με αργά σταθερά βήματα  συνεχίζεται η ανοδική πορεία μετοχών και δεικτών στο ΧΑ, μετά την κατάκτηση του "οχυρού" των 1.000 μονάδων, που μπορεί να καταστεί τώρα βάση και αφετηρία μιάς πολύ μεγαλύτερης διαδρομής μακράς πνοής.

 Η όξυνση του πολιτικού κλίματος με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών και το αυξανόμενο εκλογικό ρίσκο, δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά, που εστιάζει τώρα στα θέματα της οικονομίας, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων. Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 συνεχίσουν να δίνουν "καύσιμα" στο ΧΑ, που προσβλέπει τώρα  στις αναμενόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με ορίζοντα την κατάκτηση επενδυτική βαθμίδας.

Θετική ένδειξη για τη  δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές της  μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι το ΧΑ αυτονομείται σε σημαντικό βαθμό από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών. Σήμερα οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη- Λονδίνο σημειώνουν οριακές μεταβολές της τάξεως του 0,15%.

 Ρευστό σκηνικό στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώνονται σήμερα ισχυρές πιέσεις και οι αποδόσεις των 10ετών ανεβαίνουν κατά 4-5 μονάδες βάσης.

Θετική εξέλιξη για τις αγορές η πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου που υποχωρεί τώρα κατά 2% στα 53,7 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,30% (στις 1.007 μονάδες) μέχρι +0,87% (στις 1.012,75). Τώρα βρίσκεται στις 1.010,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%. Κατά 0,75% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.445,8 μονάδες. Ανοδο 0,65% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,15% και πήγε ανοδικά μέχρι +1,05%. Τώρα βρίσκεται στο +0,68%.  Προηγούνται Attica Bank +3,2%, Eurobank +1,5% και Alpha +1%. Οριακά στο συν η Πειραιώς (+0,2%). Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,6%, Εθνική -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Βιοχάλκο με +4,8%. Ακολουθούν Motor Oil +2,4%, Ελλάκτωρ +2,3%, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,8%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,6%, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Μυτιληναίος +1,2%.

Στο κόκκινο μόνον οι Autohellas -0,8%, Σαράντης και  Lamda -0,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις