Τουρισμός

Χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό – Εισπράξεις 2,2 δισ. στο 11μηνο πάνω από τις ετήσιες του 2019


Τα αυξημένα τουριστικά έσοδα και η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, περιόρισαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Πάνω από τη χρονιά ορόσημο του 2019 κινούνται οι επιδόσεις που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός το 11μηνο του 2023. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και η υπέρβασή τους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, φτάνει τα 2,2 δισ.ευρώ.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 11μηνο (ετήσια βάση), είναι αυξημένες κατά 12,9% σε σχέση με το 2019 και διαμορφώνονται στα 22,11 δισ.ευρώ έναντι των 17,88 δισ. που είχε καταγραφεί στη χρονιά ορόσημο του ελληνικού τουρισμού. Τα εν λόγω στοιχεία που προέρχονται από την ΤτΕ, επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εκτιμήσεις ότι ο τουρισμός θα «σπάσει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2023, εξέλιξη καθόλα θετική για τη συνολική πορεία της οικονομίας.

Υπέρβαση στις εισπράξεις σημειώνεται και σε μηνιαίο επίπεδο, αυτό του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα τα τουριστικά έσοδα πριν δύο μήνες ήταν συνολικά 401 εκατ. ευρώ και 85 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον Νοέμβριο του 2019.

Μειώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, υπήρξε σημαντική υποχώρηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο του 2023, σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 6,6 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 11,9 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των εισαγωγών υπερέβη αυτή των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 7,0% ( 2,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 12,1% ( 4,2% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 1,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% ( 5,2% και  3,5% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, πρωτίστως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,4%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα