Πραγματικά «χρυσοφόρος» αποδεικνύεται η επένδυση στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» για τους Αραβες και Τούρκους επενδυτές, που εξαγόρασαν το 2016 την - τότε εισηγμένη – ξενοδοχειακή εταιρεία και τώρα αποχωρούν με απόδοση 250%(!), πουλώντας και το τελευταίο κομμάτι της στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.
Διαφυγόντα κέρδη “μετράει” η Εθνική, που αναγκάστηκε – κατ' επιταγήν μνημονιακών όρων – να εκποιήσει την τότε θυγατρική της, παραχωρώντας το 88,5% των μετοχών της έναντι 393 εκατ. ευρώ.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία εξαγοράστηκε από το επενδυτικό σχήμα Apollo Investment, στο οποίο μετείχαν αραβικά funds μέσω της Jermyn Street Real Estate Fund και ο τουρκικός όμιλος Dogus.
Στο σχήμα αυτό εκτός από τα τρία ξενοδοχεία του συγκροτήματος περιήλθαν και οι μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις στο Λαιμό Βουλιαγμένης, οι οποίες εν συνεχεία πουλήθηκαν τμηματικά για να γίνουν πολυτελείς βίλες και παραθεριστικές κατοικίες.
Οι επενδυτές ξόδεψαν συνολικά 420 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν το 100% και διέθεσαν εν συνεχεία περί τα 100 εκατ. για ανακαινίσεις των ξενοδοχείων. Σύνολο 520 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνοντας τώρα τη ρευστοποίηση της επένδυσης τους, μετρούν σχεδόν τετραπλάσια έσοδα: Φεύγουν έχοντας πάρει συνολικά πάνω από 1,8 δισ. ευρώ!
Από την πώληση οικοπέδων και εδαφικών εκτάσεων – με βασικό αγοραστή τον εφοπλιστή Προκοπίου - η “Αστήρ Παλλάς”/Apollo Investment εισέπραξε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Επιστροφές κεφαλαίου και μερίσματα
Το “ζεστό χρήμα” μοιράστηκε στους μετόχους της. Με τρεις επιστροφές κεφαλαίου το 2022 και 2023 δόθηκαν συνολικά 317 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 78 εκατ. ευρώ ήταν τα διανεμηθένα μερίσματα – που πήγαν όλα στην Apollo, δεδομένου ότι κατέχει το 100% των μετοχών.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Apollo Investment πούλησε το 30% της “Αστήρ Παλλάς” στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, έναντι τιμήματος της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Τώρα ο εφοπλιστής μεγαλοεπενδυτής εξαγοράζει και το υπόλοιπο 70%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η υπογραφή των τελικών συμβολαίων για ένα deal 700 εκατ. ευρώ, όπου θα συμμετέχουν κι άλλα επενδυτικά κεφάλαια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χαμένος στην υπόθεση της “Αστήρ Παλλάς” είναι η Εθνική Τράπεζα: Οπως και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, βιάστηκε να πουλήσει όσο-όσο μία “χρυσοφόρο” θυγατρική της – ή μάλλον εξαναγκάστηκε από την τρόικα και τους όρους που επέβαλαν οι “τροϊκανοί”.