Έπειτα από τέσσερα χρόνια «κακουχίας», ο χρυσός αρχίζει να ανακτά τη λάμψη του. Εν μέσω νέας αδυναμίας του δολαρίου και αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματαγορές, η spot τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ανακάμψει σημαντικά, επιστρέφοντας ταχέως σε επίπεδα που δεν είχε δει ότι τις αρχές του 2015.
Αντανακλώντας την εξέλιξη της τιμής και η ζήτηση για χρυσό έχει επίσης επιταχυνθεί. Οι θέσεις σε ETFs χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 18,9% από την αρχή του έτους, σε 55,9 εκατ. ουγγιές.
Η αύξηση της - αποτιμώμενης σε δολάρια- τιμής του πολύτιμου μετάλλου προέκυψε, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από τη Fed στις ΗΠΑ.
Ώθηση του δίνει επίσης και η αναταραχή στις αγορές –κυρίως πετρελαίου και μετοχών- που αποκαθιστά το ρόλο του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου.
Περαιτέρω, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων που ακολουθούν η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ, ECB), αυξάνει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως ένος μέσου αποθήκευσης αξίας.
Όσο αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του χρυσού, αναλυτές και traders μεγάλων χαρτοφυλακίων εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει καλή στήριξη, «όσο η μεταβλητότητα στην αγορά παραμένει σε ανεκτά επίπεδα».
Αυτό καθώς, ενώ ο χρυσός παραμένει ένα επενδυτικό ασφαλές καταφύγιο, πιθανότατα οι επενδυτές θα μετακινηθούν στο δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα Δημοσίου, εάν τα επίπεδα ρίσκου αυξηθούν αρκετά.
Για την ώρα, για όσο τα επίπεδα ρίσκου παραμένουν «αγκυροβολημένα» και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ομαλοποίηση των αμερικανικών επιτοκίων, εκτιμάται ότι οι τιμές του χρυσού θα είναι καλά υποστηριγμένες.