Διεθνή

Υεμένη: Επιθέσεις σε αποθήκες όπλων και σε πλεούμενο παγιδευμένο με εκρηκτικά


Η στρατιωτική συμμαχία που έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πλεούμενο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, που επρόκειτο να χρησιμοποιεί για επίθεση εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Μερικές ώρες αργότερα, η συμμαχία υποστήριξε ότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης που πρόσκεινται στο Ιράν, χρησιμοποιούσαν το αθλητικό κέντρο Αλ Θάουρα κοντά την πρωτεύουσα Σανάα για την αποθήκευση όπλων. Τους έδωσε προθεσμία έξι ωρών για να τα απομακρύνουν.

Μετά το πέρας της προθεσμίας, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η συμμαχία εξαπέλυσε πλήγματα σε στρατόπεδο στην πρωτεύουσα όπου είχαν μεταφερθεί τα όπλα

Οι Χούθι «μετέφεραν όπλα στο στρατόπεδο Τασριφάτ εντός της προθεσμίας που είχε δώσει η συμμαχία» και κατόπιν «καταστρέψαμε εννιά τομείς αποθήκευσης όπλων στο στρατόπεδο», ανέφερε.

Κάτοικοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εκρήξεις συγκλόνισαν τη Σανάα καθώς αεροσκάφη έπλητταν το στρατόπεδο στην οδό Αλ Ζουμπέιρι, στο κέντρο της πόλης.

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, ο επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής του κινήματος, ανέφερε μέσω Twitter ότι αν πάει «διεθνής επιτροπή και βρει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους στο Αλ Θάουρα, θα παραδώσουμε τα όπλα απευθείας στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αν δεν βρεθεί τίποτα, η συμμαχία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις» στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Από τα τέλη του Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία πολλαπλασίασε τις επιδρομές στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, όπου λέει πως πλήττει «θεμιτούς» στρατιωτικούς στόχους. Η συμμαχία της οποίας τέθηκε επικεφαλής επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, μερικούς μήνες αφού οι Χούθι εξεδίωξαν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση από την πρωτεύουσα.

Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών αστικών κέντρων. Τον Οκτώβριο, μια προκάλεσε δέκα τραυματισμούς στο αεροδρόμιο της Τζάζαν (νότια), σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ.

Οι Χούθι και οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ συνεχίζουν τον πόλεμο που ως το τέλος του 2021 αναμένεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα μισά και πλέον θύματα πεθαίνουν εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών της σύρραξης, ιδίως την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων και τις ασθένειες που θερίζουν, καθώς το σύστημα υγείας και άλλες βασικές υποδομές έχουν υποστεί καταστροφή.

Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου, η Υεμένη είναι βυθισμένη σε αυτή που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη. Η επιβίωση των δύο τρίτων και πλέον του πληθυσμού της εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Και, ελλείψει χρηματοδότησης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως είναι «αναγκασμένο να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει στην Υεμένη» και ότι «από τον Ιανουάριο, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι θα λαμβάνουν μειωμένη μερίδα φαγητού».

Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Υεμένης, δηλαδή 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αντιμέτωπος με οξύ λιμό και τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών (2,3 εκατομμύρια) διατρέχουν κίνδυνο να υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με το ΠΕΠ.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα