Αγορές

«Υποφέρουν» οι τράπεζες στο ΧΑ, ενισχύονται τα ομόλογα


Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης παραμένει το χρηματιστήριο, την ώρα που στην αγορά ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων (οι τιμές ανεβαίνουν) – ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

Αδύναμος κρίκος στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί ως προς τον τρόπο διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και του συνεπαγόμενου «κόστους» για τις τράπεζες.

Τα funds του short selling επανήλθαν σήμερα, εντείνοντας τη στοχευμένη πίεση στην  Alpha Bank – αρχικά και στην Eurobank, η οποία αφέθηκε στη συνέχεια να «ανασάνει», όταν βγήκε το καλό νέο για τη νέα συμφωνία διαχείρισης κόκκινων απαιτήσεων της τράπεζας. Στο στόχαστρο παρέμεινε και η Πειραιώς.
Οι πιέσεις στις τράπεζες ανέκοψαν την ανοδική πορεία των βασικών δεικτών, επηρεάζοντας το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα και την «ψυχολογία» της αγοράς.

 Κέρδη επενδυτών στο 5ετές

Εντελώς διαφορετική εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου κινούνται κατά τεκμήριον «συντηρητικότεροι» επενδυτές με μεσομακροχρόνιο ορίζοντα. Οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ενισχύθηκαν περαιτέρω, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίσθηκε.
 Η απόδοση του 5ετούς έπεσε στο 2,89% , υποχωρώντας περίπου κατά 6 μονάδες βάσης. Στο διήμερο από την νέα έκδοση  με την οποία η χώρα επανήλθε στις χρηματαγορές, έχει υποχωρήσει κατά 9,5 μονάδες βάσης. Η μεταβολή αυτή – που αντιστοιχεί σε ανάλογη άνοδο τιμής – δίνει μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη στους επενδυτές που αγόρασαν τα νέα ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε επίσης κατά 5,5 μονάδες βάσης, στο 3,86%, ενώ τη Δευτέρα ήταν περίπου 4,04%

Εν αναμονή λύσεων

Όμως η χρηματιστηριακή αγορά αντιπαρέρχεται τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των ομολόγων, επιστρέφοντας  στα «γνωστά και τετριμμένα» των τελευταίων μηνών: Κόκκινα δάνεια, ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αξιολόγηση από τους Θεσμούς των δανειστών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα και στη συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου επρόκειτο να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των διαπιστώσεων από τις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών.

Το θέμα των τραπεζών παραμένει κομβικής σημασίας και θα συνεχίσει να έχει καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση κλίματος στο ΧΑ και στην πορεία των μετοχών του κλάδου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, χωρίς  σαφή τάση και δυναμική. Όλα λοιπόν μπορεί να συμβούν στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με αυξημένη συναλλακτική κίνηση και συνολικό καθαρό τζίρο 12,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό. Αντίδραση εκδηλώθηκε μόνον το τελευταίο δεκάλεπτο, όταν περιορίστηκαν οι απώλειες  
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με απώλειες 0,16% στις 634,64 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 631,42 (-0,67%) μέχρι τις 640,57  (+0,77%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,30%, κλείνοντας στις 1.682,67 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,94%, καταγράφοντας απώλειες 13,5% σε μηνιαία βάση. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε με μεγάλη διακύμανση, από +1,29% έως -3,05%.

Το αρνητικό τελικό πρόσημο οφείλεται στη μεγάλη πτώση της Alpha Bank  (-4,2%) και στο -0,9% της Πειραιώς. Η Eurobank που βρέθηκε αρχικά υπό πίεση, ανέκαμψε και έκλεισε με κέρδη 2,3%. Εθνική +1%, Τρ. Ελλάδος+0,8%. Στο κόκκινο η Attica Bank -1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο Σαράντης (+3,4%), που αποτελεί επιλογή επενδυτικών funds. Grivalia +1,9%, Lamda +1,7%, Φουρλής +1,5%, ΑΔΜΗΕ +1,3%, Βιοχάλκο και  Coca-Cola +0,5%.

Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -2,5%, ΕΛΠΕ -1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,4%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα