Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών καυσίμων από το Ιράν χαλάρωσαν, με τις χορηγήσεις αδειών που επιτρέπουν σε μεγάλους αγοραστές να εισάγουν ιρανικό αργό για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα αψηφήσει την Ουάσιγκτον και θα συνεχίσει τις πωλήσεις.
Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πριν λίγο πτώση 20 σεντς το βαρέλι στα 72,65 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 30 σεντς στα 62,80 δολάρια. Και οι δύο αυτές τιμές αναφοράς έχουν υποχωρήσει πάνω από 15% από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχαν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, καθώς τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) έχουν μειώσει στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους τα στοιχήματα υπέρ της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε σήμερα κυρώσεις κατά του Ιράν, επαναφέροντας τα μέτρα που είχαν αρθεί με την πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας 300 νέες κατηγορίες που περιλαμβάνουν τον πετρελαϊκό, τον ασφαλιστικό, τον ναυτιλιακό και τον τραπεζικό τομέα του Ιράν.
Απαντώντας, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν θα σπάσει τις κυρώσεις και θα συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιτρέψουν προσωρινά σε οκτώ εισαγωγείς να συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. «Η επίπτωση των κυρώσεων θα εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα αυτών των εξαιρέσεων», δήλωσε ο διευθυντής της ενεργειακής συμβουλευτικής εταιρείας Trisect.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει αναφέρει έως τώρα ποιοι είναι οι οκτώ εισαγωγείς στους οποίους χορήγησε άδεια. Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιαπωνία είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, ενώ και η Ταϊβάν αγοράζει περιστασιακά ιρανικό αργό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι της έχει δοθεί άδεια, τουλάχιστον προσωρινά, για την εισαγωγή μίας πολύ ελαφριάς μορφής αργού πετρελαίου από το Ιράν, ενώ της επετράπη επίσης να συνεχίσει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της με τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Μία εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά δεν είπε ξεκάθαρα αν είχε χορηγηθεί ή όχι εξαίρεση για την Κίνα.
Οι αγορές πετρελαίου ανέμεναν τις κυρώσεις επί μήνες και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου αύξαναν την παραγωγή τους. Η συνολική παραγωγή των τριών μεγαλύτερων παραγωγών του κόσμου - της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας - αυξήθηκε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά πάνω από τα 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο υψηλότερο κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2010.