Με Άποψη

Ζητούν βοήθεια από τα... θύματά τους


Οι παρατηρούμενες τεράστιες ελλείψεις πυροσβεστικών μέσων στην εν εξελίξει μάχη με τις φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας, φέρνουν πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας την σκανδαλώδη μεθόδευση διάλυσης του Εθελοντικού Σώματος Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΣΕΠΕ), μιας εθελοντικής οργάνωσης με πλούσια δράση, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων και είχε εξασφαλίσει άλλα 200 με δωρεές από τη Γερμανία.

Η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε χθες να ζητήσει βοήθεια από το ΣΕΠΕ – το οποίο όμως οι κρατικές αρχές είχαν φροντίσει να  καταστήσουν ανενεργό από το 2013-2014 και ουσιαστικά να το διαλύσουν, ενώ ο εξοπλισμός του σαπίζει σε αποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα.
Ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήρε ως δωρεά από τη Γερμανία, σαπίζουν σε αποθήκες των τελωνείων, που έχουν επιβάλει  στο ΣΕΠΕ τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις για μη καταβολή... τελών ταξινόμησης – λες και η εθελοντική οργάνωση ήταν εισαγωγέας οχημάτων που έκανε... λαθρεμπόριο.

Το 2014 η ΕΛ.ΑΣ. και το Πυροσβεστικό Σώμα κατηγόρησαν τους επικεφαλής του ΣΕΠΕ περίπου ως... απατεώνες και εμπρηστές(!), με βάση ανώνυμες καταγγελίες που αποδείχθηκαν εκ των υστέρων παντελώς ψευδείς. Εγινε μάλιστα και οικονομικός-διαχειριστικός έλεγχος  από το ΣΔΟΕ, που διαπίστωσε ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής της εθελοντικής οργάνωσης Νικος Σαχινίδης όχι μόνο δεν αποκόμισε έστω κι ένα ευρώ όφελος,  αλλά έχασε σε αυτή την υπόθεση 4 από τα 5 διαμερίσματα που είχε η οικογένεια του.

Ομως, με τον θόρυβο που προκλήθηκε, η Γερμανία σταμάτησε τις παραδόσεις των 200 πυροσβεστικών οχημάτων που είχε δωρίσει. Παράλληλα, οι τελεωνειακές υπηρεσίες ζητούσαν τέλη και φόρους για τα οχήματα που είχαν ήδη παραδοθεί.

Τώρα, περί τα 20 οχήματα σκουριάζουν σε τελεωνειακές αποθήκες και μερικές δεκάδες άλλα βρίσκονται σε χρόνια σε αχρησία, ενώ το σώμα 600 εκπαιδευμένων εθελοντών πυροσβεστών που είχε δημιουργηθεί, ουσιαστικά είναι διαλυμένο.
Αδύναμες να αντιμετωπίσουν  την πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει πολλές περιοχές της χώρας, οι κρατικές υπηρεσίες ζητούν τώρα τη συνδρομή των... θυμάτων τους

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις