Χρηστικά

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα με νομοθετική ρύθμιση!


Κατόπιν των αντιδράσεων των εκατοντάδων εργαζόμενων στην εστίαση η κυβέρνηση υποχωρεί

Αφορολόγητα και χωρίς κρατήσεις θα είναι τα φιλοδωρήματα που δίδονται στους εργαζόμενους μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, σύμφωνα με ρύθμιση που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η φορολόγηση και η επιβολή κρατήσεων επί των φιλοδωρημάτων η κυβέρνηση υποχωρεί και αποφάσισε να χορηγήσει αφορολόγητο όριο στα πουρμπουάρ των εργαζομένων, μέχρι ένα όριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που λαμβάνουν ως φιλοδώρημα οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως το ποσό των 3.600 ευρώ ετησίως ή μέχρι του του ποσού των 300 ευρώ ανά μήνα.

Παράλληλα θα τεθεί και άλλη δικλείδα σύμφωνα με την οποία το ύψος των φιλοδωρημάτων, που θα απαλλάσσονται της φορολογίας και άλλων κρατήσεων, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.

Εφόσον το ετήσιο ποσό από φιλοδωρήματα υπερβαίνει τα 3.600 ευρώ, το επιπλέον ποσό θα υπόκειται κανονικά σε παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και σε ασφαλιστικές εισφορές.

Γιατί υπήρξε πρόβλημα

Σημειώνεται πως το πρόβλημα και η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση αφορά στα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών και όχι φυσικά τα μετρητά, τα οποία, ήταν και είναι ανεπηρέαστα.

Το πρόβλημα με τα φιλοδωρήματα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην εστίαση, προέκυψε τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δηλαδή ο πελάτης πληρώνει τον λογαριασμό στην ταβέρνα και αφήνει και ένα ποσό ως φιλοδώρημα για τους σερβιτόρους, το οποίο καταχωρείται σε ειδικό λογαριασμό, μέσω του POS.

Παράδειγμα, ο λογαριασμός είναι 50 ευρώ και ο πελάτης δίνει και 5 ευρώ φιλοδώρημα. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταχωρήσει στα έσοδά της το ποσό των 50 ευρώ και το ποσό των 5 ευρώ, καταχωρείται σε ειδικό κωδικό και λογαριασμό, από τον οποίο αποδίδεται στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, παρότι τα εν λόγω ποσά είναι φιλοδωρήματα και θα μπορούσαν να είχαν καταβληθεί με μετρητά, επειδή αποδίδονται μέσω της επιχείρησης, ο εργοδότης πρέπει να τα δηλώσει προς τον εργαζόμενο (ότι τα κατέβαλε δηλαδή), ο οποίος και θα φορολογηθεί για τα ποσά αυτά ως «πρόσθετες αποδοχές».

Επίσης επ’ αυτών γίνεται παρακράτησή φόρου και επιβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη, αν ο εργοδότης παρακρατεί μέρος των φιλοδωρημάτων, τότε θα πρέπει να εγγράψει το ποσό που παρακράτησε στα υπόλοιπα έσοδα (πίστωση Εσόδου).

Φιλοδώρημα με συμφωνία

Υπάρχει επίσης και το φιλοδώρημα που είναι στη συμφωνία της αμοιβής του εργαζομένου με την επιχείρηση.

 Ειδικότερα, συμφωνείται ο μισθός να είναι 600 ευρώ, προσαυξανόμενος με φιλοδωρήματα υπολογιζόμενα π.χ., στο 10% επί της αξίας των εκδιδόμενων λογαριασμών. Αν ο λογαριασμός είναι 150 ευρώ, τα 15 ευρώ αποτελούν το φιλοδώρημα. Όμως, και στο ποσό των 15 ευρώ επιβάλλεται ο αναλογών ΦΠΑ (όπως και στα 150 ευρώ).

Επίσης, τα ποσά αυτά χαρακτηρίζονται από τη φορολογική νομοθεσία, ως έσοδα της επιχείρησης, η απόδοσή τους στους εργαζομένους αποτελεί μισθοδοτικό κόστος και επιβαρύνεται με τις ανάλογες εισφορές ασφαλιστικών ταμείων και φόρο εισοδήματος (παρακράτηση).

Τέλος, οι εργαζόμενοι φορολογούνται κανονικά για τα συγκεκριμένα φιλοδωρήματα, καθώς αθροίζονται με τις υπόλοιπες αμοιβές τους. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν θα εξαιρεθούν και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη φορολογία, μέχρι το ποσό των 3.600 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα