Διεθνή

Οι Τούρκοι στην υφαλοκρηπίδα μας-Η παθητική στάση της Αθήνας ανοίγει την όρεξη της Άγκυρας


Για δεύτερη μέρα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νοτίως του Καστελλόριζου), προστατευόμενο από «τείχος» πολεμικών πλοίων και έχοντας απέναντι σκάφη του ελληνικού στόλου, τα οποία παρακολουθούν, τις κινήσεις του τουρκικού σχηματισμού.  

Την ίδια ώρα που το Oruc Reis έχει σχεδόν αγκυροβολήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προανήγγειλε σήμερα (11/8) κλιμάκωση των προκλήσεων με νέες σεισμικές έρευνες στα τέλη Αυγούστου, δυτικότερα, κοντά στα 6 μίλια από ελληνικά νησιά, δείχνοντας ότι «άνοιξε η όρεξη» της Άγκυρας. 

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το Oruc Reis έρευνα σε αυτή την περιοχή». Σύμφωνα με την Άγκυρα, η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και συγκεκριμένα στα 6 μίλια. 

Ο θόρυβος ...αποτρέπει τις έρευνες 

Τα καλώδια του Oruc Reis είναι ποντισμένα, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία τα οποία βρίσκονται κοντά του (ελληνικά και τουρκικά). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται στην περιοχή ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απέναντι πλευρά απαντά ότι τα πλοία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Ωστόσο, πέρα από το αν είναι δυνατόν να γίνουν αξιόπιστες σεισμικές έρευνες, είναι δεδομένο ότι το τουρκικό ερευνητικό περιστοιχισμένο από αρμάδα πολεμικών, πλέοντας για πολλές ώρες ήδη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί στην πράξη ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως αναφέρουν αναλυτές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για εμφανώς παράνομη ενέργεια, που συνιστά την μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες. 

Επίσης, οι αναλυτές διερωτώνται αν θα είναι αρκετή η πρόκληση θορύβου από τα ελληνικά πλοία στην περίπτωση που το Oruc Reis παραμείνει για αρκετές μέρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική NAVTEX ισχύει μέχρι τις 23 Αυγούστου. 

Νέες έρευνες κοντά σε Κάρπαθο και Κρήτη 

Της προαναγγελίας νέων ερευνών από το Oruc Reis δυτικότερα, πιό κοντά σε ελληνικά νησιά από τον Μ. Τσαβούσογλου, είχαν προηγηθεί τροχιοδεικτικές δηλώσεις του ανώτερου αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, καθώς και η δημοσιοποίηση χάρτη με τη δραστηριότητα  υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους.

xartis oruc

Ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προανήγγειλε έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε μικρή απόσταση από την Κάρπαθο, την Κρήτη και την Ρόδο.

Ο Ερτσιγές έγραψε επίσης στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελλόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. 

Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα