Αγορές

Αγόρασαν στην πτώση- Δυνατό “ποντάρισμα” από επιθετικά funds στο ΧΑ


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις αγορές και το ρίσκο αυξάνεται, καθώς βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και τάσεως καθίστανται οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ περιορίστηκαν σήμερα, αλλά οι κίνδυνοι  ελλοχεύουν και τίποτε δεν προδικάζει τη συνέχεια.

Σ' αυτές τις συνθήκες επιθετικά funds και traders  αξιοποιούν τις ευκαιρίες για να αγοράσουν μετοχές φθηνότερα, προσβλέποντας σε υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις. Τεράστιος όγκος μετοχών διακινήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αγοραστικές παρεμβάσεις που οδήγησαν  τους βασικούς δείκτες σε κλείσιμο στα υψηλά ημέρας.
 Αλμα περίπου +0,35% πραγματοποίησε ο ΓΔ στα call auctions, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,55% εν ριπή οφθαλμού, με αποτέλσμα να περιοριστούν οι αρχικές μεγάλες απώλειες και να “εξωραϊσθεί” η εικόνα της συνεδρίασης. Σε 146,1 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ημερήσιος τζίρος – υπεδιπλάσιος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Βελτιώθηκε επίσης η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις απώλειες του DAX και του FTSE-100 να περιορίζονται από -1,40% στο οριακό -0,10%. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια στη Wall Street, όπου ο Dow Jones χάνει αυτή την ώρα περίπου 0,55%.
  Μεγάλη πτώση (-2,8%) σημειώνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, ενώ ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

 Δοκίμασε τα χαμηλά

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να αυτονομηθεί στην παρούσα φάση και θα ακολουθήσει λίγο-πολύ τις διεθνείς τάσεις. Δεν βρίσκουν λοιπόν πρόσφορο έδαφος τα καλά νέα που έρχονται με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου από τις εισηγμένες εταιρείες.

Ο ΓΔ έχει διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις και δοκίμασε σήμερα την αντοχή μιάς ισχυρότερης, στις 857-863 μονάδες. Η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση αποτελεί θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες σημείωσαν χαμηλά ημέρας. Εν συνεχεία κινήθκαν πλαγιοανοδικά και στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες πραγματοποίησαν μικρό άλμα.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,55% στις 857,87μονάδες. Τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 867,82 με απώλειες 0,42%
Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,51%, στις 2.077,72 μονάδες. Στο -0,96% ο FT40M των mid caps,

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,77% και έκλεισε με απώλειες 1,01%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική (+0,3%). Στον αντίποδα η Attica Bank με -10,5%. Eurobank -1,8%, Πειραιώς -1,5%, Τρ. Ελλάδος -1%, Alpha -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΥΔΑΠ +2,6%, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,1%, Lamda +1,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ +0,7%.
 Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΟΛΠ -3,3%, Coca-Cola και Motor Oil -2,5%, Τιτάν -2,4%, Ελλάκτωρ -1,2%,  Βιοχάλκο -1%.

Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση κέρδη με σημαντικό όγκο συναλλαγών απεκόμισαν οι Medicon +8,8%, Byte +6,4%,Τζιρακιάν +4,3%, Φουρλής  +2,2%,  Κέκροψ και Πλαστικά Θράκης +1,7%.
Στο κόκκινο Lavipharm -7,8%, Ευρωσύμβουλοι -3,3%, Αβαξ -2,9%, Ιντρακάτ -2,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης