Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι ενδείξεις για χαλάρωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσαν το κλίμα.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα.
Στη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Λεκορνί αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι τους για τον προϋπολογισμό.
Στα μακροοικονομικά, η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα ενισχύθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 2,5 ετών, χάρη στην ισχυρή ώθηση από τον τομέα των υπηρεσιών.Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global εκτοξεύτηκε στις 53,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 52,0 τον Σεπτέμβριο (αρχικά στοιχεία). Η επίδοση αυτή όχι μόνο ξεπέρασε εύκολα τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών (51,5 μονάδες), αλλά συνιστά και την ισχυρότερη επέκταση από τον Μάιο του 2023.
Στον αντίποδα, στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Η πτώση αποδίδεται κυρίως στην πολιτική αβεβαιότητα που έπληξε το επιχειρηματικό κλίμα. Ο σύνθετος δείκτης PMI της χώρας υποχώρησε στις 46,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 48,1 τον Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 48,4 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο έδειξαν μια οριακά χαμηλότερη αύξηση από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, γεγονός που ενισχύει το σενάριο για μείωση επιτοκίων από την Fed στην επικείμενη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Η μέτρηση είναι κάτω από το 3,1% που περίμεναν οι αναλυτές. Τον Αύγουστο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια αύξηση 2,9%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 3% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία βάση, οριακά κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση 3,1% και 0,3% αντίστοιχα. Τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί κατά 3,1% σε ετήσια και κατά 0,3% σε μηναία βάση.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 575.52 μονάδες, με κέρδη σχεδόν 0.19%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 5,673.65 μονάδες, μένοντας περίπου στα ίδια.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 9,639.84 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.64%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 24,239.27 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 8,225.63 μονάδες, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 42,474 μονάδες, με άνοδο 0.22%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 15,857.5 μονάδες, αυξναόμενος κατά 0.25%.