Αγορές

Πτώση σε χρυσό και ασήμι


Πτώση καταγράφει ο χρυσός και το ασήμι στις διεθνείς αγορές πολύτιμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί περίπου 0,7% και το ασήμι κατά περίπου 2,7%, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους εν όψει των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και του ισχυρού δολαρίου. Το περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές, απομακρύνοντας τα πολύτιμα μέταλλα από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Ο χρυσός κινείται πτωτικά καθώς η ενίσχυση του δολαρίου περιορίζει τη ζήτηση και αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε μη αποδοτικά τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία. Η σταθεροποίηση του αμερικανικού νομίσματος σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί επιπλέον πίεση, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποφεύγουν ή να μετριάζουν τις θέσεις τους στον πολύτιμο μέταλλο.

Το ασήμι εμφανίζει ακόμη πιο έντονη διόρθωση, με πτώση που ξεπερνά το 2,5%, αντανακλώντας τόσο τη μεταβλητότητα της αγοράς όσο και τις ανησυχίες για τη βιομηχανική ζήτηση σε συνδυασμό με τη γενικότερη αποστροφή προς το ρίσκο. Η απότομη διόρθωση έρχεται μετά από μια περίοδο σημαντικών ανόδων, υπογραμμίζοντας το εύθραυστο των επενδυτικών ροών.

Οι πιέσεις δεν περιορίζονται μόνο σε χρυσό και ασήμι. Άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα και το παλλάδιο, κινούνται επίσης πτωτικά, ενσωματώνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές εμπορευμάτων και στις προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα, με στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να στέλνουν μικτά μηνύματα. Αν και η επιβράδυνση στην απασχόληση θα μπορούσε να ενισχύσει τα σενάρια για μελλοντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έχει ήδη πυροδοτήσει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αυξημένη επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα