Το κλίμα αλλάζει στις αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τερματισμό του πολέμου σε δύο εβδομάδες και εν αναμονή του αποψινού διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου. Το ράλι που ξεκίνησε από τις ασιατικές αγορές (KOSPI +10%, Nikkei +5%), συνεχίζεται με χαμηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες ενισχύονται μέχρι +2,30%.
Σε ρυθμούς ράλι "τρέχει" και το ΧΑ, παίρνοντας πρόσθεση ώθηση από την (δήθεν) αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, η οποία στην πραγματικότητα... αναβάλλεται για τον Μάιο του 2027, αλλά εδώ προβάλλεται ως τετελεσμένη.
Με άλμα +4,34% ξεκίνησε ο ΓΔ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύθηκε +7,41%. Τώρα τα κέρδη της έχουν περιοριστεί σε +3,10% και +4,50% αντίστοιχα, εν μέσω πυρετωδών συναλλαγών, με τζίρο πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε μισή ώρα.
Μέχρι στιγμής η αγορά έχει αντιπαρέλθει τη μεγάλη είδηση της ημέρας, που θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, αυξάνοντας παράλληλα το πολιτικό ρίσκο: Η Ευρωπαίκή Εισαγγελία απέστειλε στη Βουλή νέα δικογραφία για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας άρση ασυλίας για 2 πρωην υπουργούς, 11 εν ενεργεία βουλευτές και 5 πρώην βουλευτές. Ο αντίκτυπος θα φανεί ασφαλώς στην αγορά όταν παρέλθει ο ενθουσιασμός για τον -πρόωρα προεξοφλούμενο - τερματισμό του πολέμου
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν στο ΧΑ επικρατεί αγοραστικός πυρετός που διαχέεται σε όλο το εύρος του ταμπλό. Στο επίκεντρο της προσοχής οι τράπεζες και οι μετοχές εταιρειών που θα επωφεληθούν από τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.128 μονάδες με άνοδο 3,10%
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 3,25%, στις 5.404 μονάδες. Στο +2,05% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +4,45%. Προηγείται η Πειραιώς με +7,2%. Ακολουθούν Alpha +5,8%, Eurobank και CrediaBank +5,3%, Κύπρου +4%, Εθνική +3,8%, Optima +3,2%. Αμετάβλητη η Ελλάδος..
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕλβάλΧαλκόρ +5%, Τιτάν +4,7%, ΟΤΕ +4,2%, Aegean και ΔΑΑ +3,2%, Jumbo +3%, Βιοχάλκο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%.
Στο κόκκινο μόνο τα ΕΛΠΕ -0,5%.