Μετά από μία σύντομη διαδρομή προς τα κάτω που υποδήλωνε τη διάθεση για μια ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών, το χρηματιστήριο πάτησε γκάζι ενδοσυνεδριακά και σκαρφάλωσε σε νέες κορυφές. Σημείωσε ξανά ρεκόρ 15ετίας, με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 2.123 μονάδες.
Θετικό παραμένει το κλίμα στις διεθνείς αγορές που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη εν εξελίξει τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.
Η εγχώρια αγορά κατέγραψε την όγδοη σερί ανοδική συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη σε ποσοστό 8,35%. και διεύρυνε το ρεκόρ 15ετίας, το οποίο καταρρίπτει σχεδόν ανά ημέρα… Παράλληλα κατέδειξε ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα δυνάμεων, απορροφώντας με σχετική ευκολία τις πιέσεις κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Στην σημερινή κερδοφόρα πορεία συνέβαλαν διαφορετικοί παίκτες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. H Viohalco (+4,64%) και οι θυγατρικές της Cenergy (+3,86%) και ElvalHalcor (3,08%) έσυραν τον ανοδικό χωρό, συνοδευόμενες από την Τιτάν (+2,99%), ΕΛΠΕ (2,57%) και Jumbo (+1,83%).
Οι τράπεζες αποτέλεσαν και σήμερα σταθερή αξία, με την μετοχή της Crediabank να λάμπει και πάλι, συμπληρώνοντας πέντε σερί συνεδριάσεις με ράλι σχεδόν 10% (9,86%).
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στο πράσινο, με τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται +0,46%, τον βρετανικό δείκτη να κερδίζει +0,06% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να έχει κέρδη +0,67%. Καλό κλίμα και στην Wall Street με τους βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά.
Η εμπορική εκεχειρία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα που συμφωνήθηκε χθες, έφερε ευφορία και στις ασιατικές αγορές. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε σήμερα Τετάρτη άνοδο πάνω από τις 43.000 μονάδες για πρώτη φορά σήμερα σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Μετοχές και δείκτες
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.123,71 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο +0,67%.Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2010 (2.137,37 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 2.103,42 μονάδες (-0,30%) και υψηλότερη τιμή στις 2.125,22 μονάδες (+0,74%).
Από τις αρχές του 2025 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 44,50%.
Σ’ ό,τι αφορά στην αξία των συναλλαγών, αυτή ανήλθε στα 204,211 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό +0,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό +0,36%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη +0,79%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+4,64%), Elvalhalcor (+3,08%), της Τιτάν (+2,99%), των ΕΛΠΕ (+2,57%), της Aktor (+2,22%) και της Motor Oil (+1,97%).
Αντιθέτως, την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,71%), της Metlen (-0,71%), της Coca Cola HBC (-0,44%) και της Σαράντης (-0,43%).
Ανοδικά κινήθηκαν 88 μετοχές, 22 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.