Ενώ οι μεγάλες διεθνείς αγορές συνεχίζουν να "χορεύουν" στους ρυθμούς των δηλώσεων Τραμπ, εμφανίζοντας έντονη μεταβλητότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά, προσφέρει βραχυχρόνιες αποδόσεις - και "υπόσχεται" ακόμη μεγαλύτερες.
Με θετικό πρόσημο και αξιόλογα κέρδη έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί έπαιρναν καθοδική κατεύθυνση και η Wall Street κατέγραφε σταδιακά διευρυνόμενες απώλειες (Dow Jones -0,45%, Nasdaq -1,15%).
Με +0,59% τερμάτισε ο ΓΔ, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά νέο ρεκόρ 16ετίας, με κινητήρια δύναμη τις μετοχές των τραπεζών και του κατασκευαστικού τομέα. Στο +0,64% ο τραπεζικός.
Ιδιαίτερα σημαντικό - και ενδεικτικό της δυναμικής της αγοράς - είναι το γεγονός ότι η άνοδος συντελέστηκε με μεγάλο τζίρο 215,6 εκατ. ευρώ) και με αθρόες μεταβιβάσεις πακέτων, οι οποίες πρόσθεσαν στον ημερήσιο τζίρο 52,2 εκατ. ευρώ.
Οι μεταβιβάσεις αυτές συναρτώνται με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ λιγότερες είναι οι ρευστοποιήσεις προς αποκομιδή κερδών. Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν ισχύει ακόμη αυτό που συνέβαινε κατά κανόνα στο ΧΑ, την βροχή πακέτων να ακολουθεί μιά μακρά περίοδος "ύφεσης" και αποτελμάτωσης της αγοράς.
Προς το παρόν το καλό κλίμα συντηρείται, με καταλύτες τα καλά νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων και από τις αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οίκων για την πορεία της ελληνκής οικονομίας και του χρηματιστηρίου.
Ρευστό σκηνικό στά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που γύρισαν καθοδικά και καταγράφουν μικρές απώλειες. Ο DAX κινείται στο -0,40%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,10%.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ βρέθηκαν στο κόκκινο το πρωτο 15λεπτο της συνεδρίασης και στη συνέχεια πήραν ανοδική κατεύθυνση..
Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι τις 2.202,56 μονάδες (-0,17%) και σημείωσε υψηλό ημέρας +0,75% στις 2.222,81 σημειώνοντας ρεκόρ 53 εβδομάδων και 16ετίας. Τερμάτισε στις 2.219,32 μονάδες, με άνοδο 0,59%.
Ο FTASE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,56%, κλείνοντας στις 5.628,96 μονάδες. Στο +0,24% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,72%, σημείωσε υψηλό +0,69% και τερμάτισε με κέρδη +0,64%. Πρωταγωνίστησε η Σε νέα κορυφή ο ΓΔσ με +2,5%. Ακολούθησαν Κύπρου +1,7%, Optima +1,5%, Credia +1,2% Πειραιώς και Ελλάδος +0,6%, Eurobank +0,3%. Στο κόκκινο μόνον η Alpha -2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άλμα +8%. Ακολούθησαν Aktor +2,5%, ΕΛΠΕ +1,9 Coca-Cola, ΔΑΑ και Motor Oil +1% Metlen και Lamda +0,7%.
Στον αντίποδα OTE -1,7%, Βιοχάλκο -1,3%, ΕλβάλΧαλκόρ -1,2%,Σαράντης -0,9, ΟΠΑΠ -0,7%.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Revoil +5,2%, Dimand +4%, Intracom +3,2%, Q&R και ACAG +3%