Χρηστικά

Ακίνητα: Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άλλες 2.167 περιοχές


Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών πιάνουν και πάλι δουλειά, αφού «ξεμπέρδεψαν» με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Επόμενος στόχος είναι να εισηγηθούν στο ΥΠΟΙΚ τις τιμές ζώνης για τις 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Εως σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της επικρατείας έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα καθορισμού αντικειμενικών αξιών και μένει να γίνει με τις τελευταίες 2.167. Το επόμενο βήμα και πολύ σημαντικό θα είναι η έναρξη της πολιτικής εφαρμογής του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι κάθε δύο χρόνια, μέσω αυτού του συστήματος που θα αρχειοθετεί, αναλύει και υπολογίζει όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους από την αγορά ακινήτων (εμπορικές τιμές, φόροι, κτλ), να αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι τιμές.

Επίσης, στις άμεσες επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι η επαναχάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο. 

Αντικειμενικές τιμές για… κροίσους στο Ελληνικό - Έως 8.000 ευρώ το τ.μ.

Για… κροίσους και υψηλά βαλάντια θα είναι τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, καθώς οι τιμές ζώνης με τις οποίες θα φορολογούνται, ξεκινούν από 3.250 και φτάνουν έως τις 8.000 ευρώ ανά τ.μ. στις περιοχές «φιλέτα». 

Μετά την εισήγηση των ιδιωτών εκτιμητών, τις αναλύσεις των δημόσιων φορέων και σχετιζομένων με την περιοχή δημοτικών συμβουλίων, το υπουργείο Οικονομικών όρισε τις νέες τιμές ζώνης στο Ελληνικό και διαμόρφωσε τις τιμές εκκίνησης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι αντικειμενικές αξίες ξεκινούν από 3.250 ευρώ ανά τ.μ και αφορούν την πίσω πλευρά του Ελληνικού, που εφάπτεται με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σ’ αυτό το συγκεκριμένο μπλοκ του Μητροπολιτικού Πάρκου οι τιμές φτάνουν τα 3.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πιο υψηλές τιμές που αγγίζουν τις 4.400 ευρώ, έχει η έκταση με πρόσοψη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Οι περιοχές «φιλέτα» του Ελληνικού, αυτές δηλαδή με πρόσοψη και θέα στη θάλασσα, θα βαρύνονται με τιμή ζώνης που θα ξεκινάει από 6.850 ευρώ και θα φτάνει τις 8.000 ευρώ. Με βάση τις συγκεκριμένες τιμές που αφορούν συνολικά 13 επιμέρους ζώνες, τις οποίες όρισε το υπουργείο Οικονομικών, θα υπολογιστούν όλοι οι φόροι μεταβίβασης και κατόπιν ο ΕΝΦΙΑ στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα