Χρηστικά

Ακίνητα: Τελειώνει ο χρόνος για διορθώσεις στο Ε9 και για «φθηνές» μεταβιβάσεις


Λήγουν την Πέμπτη 31 Μαρτίου οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους που θέλουν να διορθώσουν λάθη ή να προσθέσουν ακίνητα στην περιουσιακή τους κατάσταση, στο έντυπο Ε9, καθώς και γι’ αυτούς που πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Σ’ ό,τι αφορά στη… δεύτερη περίπτωση, οι πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, έχουν προθεσμία ακόμη τριών ημερών, για να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.


Επίσης τρεις ημέρες απομένουν για τις διορθώσεις των στοιχείων ακινήτων στο έντυπο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στη διάρκεια του 2021.

Με την εμπρόθεσμη δήλωση των αλλαγών, αποφεύγεται ο λανθασμένος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και η ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων εκ των υστέρων, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα