Χρηστικά

Αλλαγές στο ασφαλιστικό με μειώσεις εισφορών και εμπλοκή ιδιωτών


Οι ανατροπές στην επικουρική ασφάλιση και ποιους θα αφορούν οι αλλαγές που θα επιφέρει το επικείμενο νομοσχέδιο

Τον Σεπτέμβριο ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, σχεδιάζοντας παρεμβάσεις, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2020 χωρίς όμως να καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, όπου μπαίνουν πλέον και οι ιδιώτες ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, καθιερώνεται ένα απόλυτα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με τη λογική του «κουμπαρά» στο οποίο θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί φορείς.

Η αλλαγή θα αφορά σε όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από το 2021 και μετά και θα προβλέπει, ότι ο ασφαλισμένος στη λήξη του εργασιακού του βίου θα λάβει τα ποσά που ο ίδιος έχει καταβάλει συν τις αποδόσεις που έχουν συσσωρευτεί στο διάστημα αυτό.

Από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων (σήμερα είναι 6,5% ήτοι 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο), δεν θα πληρώνονται οι τρέχουσες επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιούνται οι εισφορές των νέων για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των ήδη συνταξιούχων.

Η επικουρική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά θα έχουν δυνατότητα επιλογής. Είτε θα ασφαλίζονται στο
Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), είτε θα επιλέγουν τα Επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία θα συσταθούν από ιδιωτικούς φορείς, αλλά θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Στα επαγγελματικά ταμεία, θα έχουν αυξημένο ρόλο αν όχι αποκλειστικό, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο ασφαλισμένος, κατά τη συνταξιοδότησή του θα λαμβάνει το ποσό που έχει συγκεντρώσει στον ατομικό «κουμπαρά» του, είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι θα λαμβάνει (εφάπαξ ή σταδιακά) τα ποσά που αναλογούν αυστηρά στις εισφορές που ο ίδιος έχει καταβάλει και όχι ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ΕΤΕΑΕΠ ή του Επαγγελματικού Ταμείου.

Μείωση εισφορών, υπό την αίρεση των θεσμών

Για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, δεν θα εκφράσουν αντιρρήσεις οι θεσμοί, αλλά θεωρούνται βέβαιες οι αντιρρήσεις τους, για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις των εισφορών, οι οποίες θα ανοίξουν τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Tο κόστος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ, η οποία θα απειλήσει τα πλεονάσματα που εμφανίζει μέχρι τώρα ο ΕΦΚΑ. Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή,  θα προβλέπει μείωση των εισφορών θα ανέλθει σε 5 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά σταδιακά σε με τετραετία και από το 2020 μέχρι και το 2023.

Δηλαδή οι συνολικές, εργοδοτικές και εργατικές, ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και κατά 1,25% το 2023.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023.

Επίσης, κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023, θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες.

Παράλληλα, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα