Αλλαγή ρότας πραγματοποιεί η Κομισιόν στο μείζον ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που χώρισε την Ευρώπη σε δύο «στρατόπεδα», τις 15 χώρες-μέλη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) που τάχθηκαν υπέρ και τη Γερμανία η οποία αντιτάχθηκε σθεναρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε τη γραμμή του Βερολίνου το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο φαίνεται πως κάνει στροφή, μετά και τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από πολλά κράτη μέλη.
Για πρώτη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, όπως η αντικατάσταση του TTF, του βασικού σημείου αναφοράς τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ενα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού», επισήμανε η επικεφαλής της Κομισιόν και σημείωσε ότι θα είναι μια «προσωρινή λύση» για να καλύψει το γεγονός ότι το TTF -το βασικό σημείο αναφοράς τιμών στην ΕΕ- δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της αγοράς, που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).
«Είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι' αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας». «Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι ενόψει της Συνόδου της Πράγας θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας. Ανέφερε, μάλιστα ότι θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές - για παράδειγμα με τη Νορβηγία - για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU - το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.