Το προηγούμενο Σάββατο συνεχίστηκε ο νέος κύκλος ΑΝΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με δωρεάν μεταδόσεις μουσικών παραστάσεων, που ξεχώρισαν στο πρόγραμμα του 2020. Η αρχή είχε γίνει την Πρωτοχρονιά με τη μετάδοση της συναυλίας του Λεωνίδα Καβάκου στην Επίδαυρο, ενώ το περασμένο Σάββατο απολαύσαμε τη συναυλία του Mihalis Kalkanis Group στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Αυτό το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου συντονιζόμαστε και πάλι στο YouTube (Greek Festival) του Φεστιβάλ, για την επόμενη μετάδοση, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες.
Αυτή τη φορά, θα παρακολουθήσουμε το Live Looping του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που άνοιξε το πρόγραμμα των παραστάσεων στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το καλοκαίρι που μας πέρασε (17 & 18 Ιουλίου). Η συναυλία ήταν ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν μόλις επιτράπηκαν ξανά οι ζωντανές εκδηλώσεις. Μία μουσική παράσταση που έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το κοινό της Μικρής Επιδαύρου και άφησε ενθουσιώδεις εντυπώσεις.
Τα πάθη της Φραγκογιαννούς, εκείνα που στους στίχους του ο Μάνος Ελευθερίου ονόμασε φυλαχτό, έγιναν κρίκοι μνήμης, απολογισμού και συναισθηματικής έκρηξης. Η τραγικότητα της ύπαρξής μας, δίπλα μας, μπροστά μας, με τον πιο ηχηρό τρόπο. (Τα Νέα, 20/7/2020)
Στο θέατρο δεν άκουγες άχνα. Το έργο, συγκλονιστικό, ανθρώπινο, συναισθηματικό και πραγματικό, είχε συνεπάρει άπαντες τους παρευρισκόμενους. (mixgrill.gr, 19/7/2020)
110 χρόνια από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης καταφέρνει όχι μόνο να συγκινήσει με την γλώσσα του Σκιαθίτη συγγραφέα αλλά και να καταστήσει το έργο του σπαρακτικά σύγχρονο τόσο με τις νέες τεχνολογίες όσο και με το εμβόλιμο κείμενό του. (texnesplus.gr, 19/7/2020)
Για την πρεμιέρα μπείτε εδώ.
Λίγα λόγια για την μουσική παράσταση
Το πρώτο μέρος της παράστασης είναι μία διαφορετική ανάγνωση πάνω στην τραγική φιγούρα της Φραγκογιαννούς, από την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη. Ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης μελοποίησε τα δύο τελευταία κεφάλαια της νουβέλας. Η Φραγκογιανού «επέστρεψε» σ’ ένα τοπίο υπαίθρου, μέσα στο μικρό θεατράκι της Αρχαίας Επιδαύρου. Ζωντάνεψε μάλιστα με αναπάντεχο τρόπο μέσα από τη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη o οποίος χρησιμοποίησε την προσφιλή του τεχνική, το live looping, κάνοντας απρόσμενους συνδυασμούς με διάφορα μουσικά όργανα. Μαζί του ήταν ο Χάρης Λαμπράκης στο νέι και στα πλήκτρα, ενώ η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη αφηγήθηκε την ιστορία της ηρωίδας, που πηδάει γκρεμούς και διασχίζει άγρια μονοπάτια σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τους διώκτες της. Μία αριστοτεχνική συνομιλία μεταξύ λογοτεχνίας και μουσικής, αφήγησης και ήχου με φόντο τον παπαδιαμαντικό κόσμο και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσίασε νέες ενορχηστρώσεις γνωστών τραγουδιών του. Κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Επιδαύρου, το κοινό σιγοτραγούδησε αγαπημένα τραγούδια, σε μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα που έμεινε στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν και που θα μεταφερθεί τώρα στις οθόνες μας.
Αλκίνοος Ιωαννίδης Live looping
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου
Έναρξη: 17:00 και για 48 ώρες
Ερμηνεύουν Κόρα Καρβούνη αφήγηση, Χάρης Λαμπράκης νέι, πλήκτρα, Αλκίνοος Ιωαννίδης live looping, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο, φλογέρες, ηλεκτρικό μπάσο, ακουστικά και ηλεκτρονικά κρουστά, αναλογικό synthesizer, πρόσθετα κείμενα, φωνή
Ηχοληψία Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας
Φώτα Κωνσταντίνος Αλεξίου
Παραγωγή Roll Out Vision Services Εκτέλεση παραγωγής Αθύρ.
Ακολουθεί:
Σάββατο 6 Μαρτίου – 17:00: Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης, Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων
Το επόμενο Σάββατο, 6 Μαρτίου, το σκηνικό θα μεταφερθεί στο εμβληματικό Ηρώδειο για τη αναμετάδοση της συναυλίας που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πλέον ανατρεπτικές του 2020. Οι Γιάννης Αγγελάκας και Νίκος Βελιώτης, παρουσίασαν για πρώτη φορά στο κοινό τον δίσκο τους Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων (ΚΥΚΛΟΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ, ΠΡΕΜΙΕΡΑ 30 & 31 Ιουλίου), με νέες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τους τραγουδιών, από τον Τσιτσάνη και τον Χατζηδάκι, μέχρι τους Lost Bodies και τον Παύλο Παυλίδη. Στις οθόνες μας θα απολαύσουμε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο χρόνο, που κατά κοινή ομολογία ταίριαξε μοναδικά με το ρωμαϊκό ωδείο.